Boszorkányvadászok

Homályosak az emlékeim a Jancsi és Juliskáról. Gyerek fejjel nem igazán tudtam hova tenni, azon túl, hogy bebizonyosodott, nem minden öreg néni jóságos, és a hajlott hát, a bibircsók és a síron túli hang, azaz fülfájdító banyarikácsolás rossz előjelnek számítanak. Pedig az a sok-sok finomság!

Mézeskalácsház ide, mézeskalácsház oda, a testvérpár a történet végén túljár a boszorka eszén. Előmelegített sütőben, maximális fokon, a’la nature, ahogy a nagyok szokták. Itt a vége, fuss el véle?

Ha Tommy Wirkola-t kérdezzük, szerinte itt kezdődik csak el igazán a sztori. Így tehát, Jancsinak és Juliskának első sütésükkel megpecsételődik a sorsa. De ahelyett, hogy gasztronómiai babérokra törnének, inkább maradnak a kaptafánál, ez esetben a vágóhídnál, elvégre kisebb túlzással a boszorkányvadászat itt még is csak egy ‘mezei’ hentesmunka, legalábbis a testvérek játszi könnyedséggel adják elő. Jó, azért Jánosra alibiből rátesznek egy-két heget, meg Júliára is kerül pár csinos ’szépséghiba’.

2011. március 30. 21:28 - János (Jeremy Renner) és Júlia (Gemma Arterton) ©János (Jeremy Renner) és Júlia (Gemma Arterton)
János (Jeremy Renner) és Júlia (Gemma Arterton)

János (Jeremy Renner) és Júlia (Gemma Arterton) a Kaptár filmek akrobatikájával, a Van Helsing ötletes kütyüihez hasonló csodafegyverekkel és egy-két korba nem illő modern frázissal szépen, megállás nélkül zúznak és törik előre maguknak az utat, ahol repülnek a fejek, törnek a csontok, bugyog a vér és hajlik a tér.

Apropó, 3D. Van. Ahogy sztori is van, de nem igazán lényeges. Különben is, mit számítanak a tetőpontok és a drámai hatás, ha ezek a banyák a varangyszerű keléseikkel olyan bűn rondák (kivéve persze Famke Janssen ősbanyáját polgári köntösben), hogy jól esik nézni, ahogy szétlövik a fejüket. Az embernek szinte lelkiismeret nélkül kedve támad szétpofozni egyet, annyira szánalmasan egyöntetűen gonoszak, annyira nem evilágiak. Csak egy hajszál választja el őket a zombiktól (Wirkola 2009-es Náci zombik c. alkotása is egy hasonlóan érdekes műfajkeveredés).

2011. május 9. 15:42 - Csak első látásra tűnik szendének ©Csak első látásra tűnik szendének
Csak első látásra tűnik szendének

Rendben, a produkció nem akart kifejezetten félelmetes vagy ijesztő lenni, és fergetegesen vicces se, a könnyedséget és a pörgést viszont láthatóan célba vette, ami többé-kevésbé sikerült is neki. Kevésbé azért például, mert a lazán, vállra dobott puskával terpesztés nem egyenlő feltétlen a film laza voltával is.

Nehezebben ugyan, de elfogadom azt is, hogy a történetre sem akartak nagy hangsúlyt tenni, viszont akkor a karaktereket engedhették volna ellensúlyozásképpen egy fokkal jobban szárnyalni. Aranyosak, szépek a testvérek, de nem eléggé csipkelődőek, és nem eléggé testvérek.

Egyszerűen fogalmazva, ez amolyan szigorú értelemben vett akció film, amit úgy kell érteni, hogy végig történik valami eksön (bunyózás, agresszív vallatás, kis tóparti légyott, leszámolás a főboszival, stb.) miközben úgy érezzük, mégsem történik semmi. Semmi olyasmi, amire ne számítanánk, vagy ami úgy igazán számítana.

7/10 pont

Boszorkányvadászok (Hansel & Gretel: Witch Hunters) – színes, magyarul beszélő, német-amerikai akciófilm, 88 perc, 2013
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Tommy Wirkola
Szereplők: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen, Pihla Viitala, Derek Mears