Márciusi tárlatvezetések.az MNG-ben, a hónap témája - Utazás

Március az utazás hónapja? Ha a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria programjait nézzük, akkor mindenképpen. A Szépművészeti Múzeum március 21-én sorra kerülő Múzeum + rendezvényének középpontjában ugyanis az utazás áll.

Ehhez a programhoz illeszkedik a Magyar Nemzeti Galéria egész hónapon átívelő tárlatvezetés-sorozata, ami az utazás témáját, illetve az utazáshoz kapcsolódó műalkotásokat veszi sorra. Rákóczi Ferenc útikárpitjától kezdve a romantikus utazók képein át a magyar tájakat felfedező művészekig szinte minden jelentős műalkotás szóba kerül majd. De nem maradhatnak ki Csontváry Kosztka Tivadar rejtélyes utazásai és a holdfényes athéni sétakocsikázás sem. A 20. század művészetében pedig egészen új értelmet nyernek a régi művészi utazások célpontjai, mint pl. a Duna, vagy a Riviéra. Tárlatvezetéseink egy képzeletbeli utazásra invitálnak a magyar képzőművészet legnagyszerűbb alkotásait érintő nagyonis valóságos művészettörténeti utazás segítségével.

2013. február 27. 15:15 - mng 2.jpg ©mng 2.jpg

A tárlatvezetések a Galéria állandó gyűjteményéhez kapcsolódnak, azokon az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni, márciusban minden szombaton 16 órától.

Tárlatvezető: Gimesy Péter művészettörténész

A tárlatvezetések időpontja és tematikája:

  • március 2. Egy úti kárpit története. Tárlatvezetés a Barokk gyűjteményben.
  • március 9. Romantikus úti képek.Tárlatvezetés a XIX.századi gyűjteményben.
  • március 16. A magyar vidék újra felfedezése a Szecesszió idején . Tárlatvezetés a XX.századi gyűjteményben
  • március 23. Csontváry rejtélyes utazásai. Tárlatvezetés a XX.századi gyűjteményben