Ütős ír filmeket hoz a 20. Titanic

Az idei Titanic Zöld sziget szekciója lesz vélhetően a Filmfesztivál egyik legizgalmasabb programsorozata. A kortárs ír filmeket felsorakoztató, hat filmet és egy rövidfilmes blokkot magába foglaló válogatás az idén EU-elnökséget ellátó Írországgal szoros együttműködésben valósul meg. Az április 5-13. között futó eseményen a közönség többek között láthatja majd a vásznon Róisín Murphy-t a Moloko-ból, egy tengeriszörnyes horror-vígjátékot, egy lakótelepi horrort, egy társadalmi drámát, egy, a belfasti punk-rock legendás alakja, Terri Holey életét bemutató filmet s egy egészestés dokumentumfilmet is.

Versenyben indul Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard (What Richard Did ) című filmje egy tehetséges dublini aranyifjúról, akinek ígéretes jövője veszélybe kerül egy részeg dulakodás után. A filmben Róisín Murphy, a Moloko nevű zenekarban, majd szólóban ismertté vált ír énekesnő is szerepet kapott. További négy játékfilmet láthatunk még a Zöld sziget szekcióban, melyek közül Jon Wright közönségkedvenc horror-vígjátékában, a Csáposokban (Grabbers) egy hosszú csápokkal és éles fogakkal bíró szörny bukkan ki a tengerből egy apró ír sziget partjainál. Semmilyen vérszívó alien nem tud azonban felülkerekedni az ír kocsma törzsvendégein. Ennél sötétebb hangvételű horror a fesztiválfavorit Citadella (Citadel) Ciarán Foy rendezésében, melyben egy agorafóbiás apa próbálja megvédeni újszülött kislányát titokzatos, elvadult lakótelepi kölyköktől.

A Good Vibrations című életrajzi film – mely Karlovy Varyban idén a nyitófilm volt - a Lisa Barros D’Sa és Glenn Leyburn rendezőpárostól a radikális lázadó, Terri Holey, történetét meséli el, aki nagyban hozzájárult a belfasti punk-rock létrejöttéhez. Terri az 1970-es évek konfliktusokkal terhelt időszakában felfegyverkezés helyett inkább lemezboltot nyitott, hogy így fejezze ki ellenállását és alkosson meg egy alternatív közösséget. A Város kulcsai (Keys To The City) elsőfilmes dráma, amelyben három különálló cselekményszál szereplője vív egyre elkeseredettebb küzdelmet az anyagi kilátástalansággal, miközben történeteik összetalálkoznak és hatással lesznek egymásra.

A válogatásban látható lesz egy dokumentumfilm, a Puszta ököllel (Knuckle), egy tizenkét évet felölelő epikus történet egy ír nomád közösség titokzatos és brutális világáról, ahol rendszeresek a pusztakezes harcok a rivális klánok között. A rövidfilmek és animációk szerelmesei sem maradnak hoppon: a szekcióban egy tíz darabból álló díjnyertes válogatást láthatnak majd többek között repüléstől félő madárról, az érzelmektől mágiával szabadulni akaró kisfiúról, idiótán viselkedő vidéki rendőrökről és újrahasznosított ír népi bútorokról.

A 20. jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2013. április 5-13. között zajlik. A fesztivál az idei évben is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 60 filmet láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait.