A kiállításban is gazdag Budapesti Tavaszi Fesztiválról ...

A 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál széles programkínálatában a zenén, a színházon és a táncművészeten túl, a hagyományokhoz hűen, kiállításokra is invitáljuk a fesztivál közönségét.

A fesztivál március 22-én a Magyar Nemzeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány egyedülálló kiállításával nyílik. A Vonzások és változások, 18–19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítás izgalmas művészettörténeti áttekintést kínál nemzeti festészetünk megszületéséről és a millenniumig tartó fejlődéséről. Ugyanakkor ritka kultúrtörténeti pillanat is, hiszen a kiállítás idején alig ismert képek „bújnak elő” a magángyűjtemények védett és a külvilágtól elzárt világából, hogy azután hosszú időre ismét „láthatatlanokká” váljanak a nagyközönség számára. A közönség megtekintheti Székely Bertalan és Madarász Viktor történelmi kompozícióit, vagy Munkácsy Mihály Poros útját. Utóbbi a Magyarországon valaha eladott legdrágább képek közé tartozik. E mesterek mellett Mányoki Ádám, Donát János, Telepy Károly, Paál László, Mészöly Géza, Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Ferenczy Károly és még félszáz további jeles festő alkotásai színesítik a tárlat anyagát.
Örmény kultúra a Kárpát-medencében címmel nyílik nemzetközi kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban. A kiállításon bemutatott alkotások a Kárpát-medence örmény kulturális örökségét reprezentálják. A bemutatott tárgyak nemzetközi kiállításon ugyan most szerepelnek először, de az általuk képviselt értékek a mai kor embere számára felbecsülhetetlenek. A régiókat átfogó örmény kereskedők, misszionáriusok vagy tudósok nemcsak Erdélyben, de Budapesten is jelen voltak, összekötötték mind gazdaságban, mind kultúrában Bécset Konstantinápollyal, vagy éppen a Krím félszigetet Szamosújvárral, nyomot hagyva nemcsak az ország és a főváros társadalmi életében, de kulturális közegében is.
Klösz György (1844–1913): Budapesti fotográfiák címmel tekinthetnek meg egy lebilincselő tárlatot a fotográfia szerelmesei a Metró Galériában, vagyis a 2-es és 3-as metró szerelvényekben. A tárlat, melynek anyagát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének, a Kiscelli Múzeum és Budapest Főváros Levéltárának anyagából válogatott felvételeiből állították össze a szervezők, a dualizmus korának egyik legismertebb magyarországi fotográfusának, Klösz Györgynek állít emléket. Fotográfiái az idő mint egy zárványaként őriznek olyan mementókat, mint az 1870-es évek budapesti, egri, miskolci szegedi árvizek pusztításai vagy Kossuth Lajos temetési menete, de betekintést nyerhetünk éppúgy kórházak, mint arisztokraták kastélyainak mindennapjaiba.

Vonzások és változások
18–19. századi magyar festészet magángyűjteményekben
Magyar Nemzeti Múzeum | Március 22. | 15:00

Klösz György (1844-1913): Budapesti fotográfiák
2-es és 3-as metró | 2013. március 12.

Örmény kultúra a Kárpát-medencében
Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma | 2013. április 5.

További információért látogassanak el a www.btf.hu weboldalra.