Az acélember - Superman újrakezdi és másképp folytatja

Superman (Henry Cavill) sokadszor tér vissza a mozivászonra, ám ezúttal mindent elölről kezd: a Krypton bolygó elpusztul és az újszülött Kal-El, mint a kryptoniak utolsó lehetősége a fajfenntartásra, a Földre érkezik, de a folytatás kissé máshogy alakul, mint korábban.

Bolygója pusztulásának nem ő az egyetlen túlélője: az utolsó pillanatban sikerül a gonosz Zod tábornokot (Michael Shannon) és csapatát is konzerválni büntetés végrehajtás helyett. Túlél még Kal-El vér szerinti apja, Jor-El (Russel Crowe) szelleme is, pendrive-on tárolt formában.

A Smallville-be lepottyanó csecsemőt Martha és Jonathan Kent (Diane Lane és Kevin Costner) fogadja be, Clark Kent innen kezdi útkeresését és saját magának megismerését, előbb apja segítségével (fiam, az leszel, ha nagy leszel, ami csak akarsz, ha az szuperhős és a világ megmentője), majd annak teljesen értelmetlen hősködés miatti korai halálát követően egyedül folytatja a személyiségépítést. A keresgélés közben rátalál Lois Lane-re (Amy Adams) és egy ősrégi kryptoni felderítő hajóra, amiről aztán véletlenül jeleket küld az űrbe, felkeltve ezzel a szintén bolyongó Zod tábornok érdeklődését. Itt aztán kezdetét veszi a játszmázás.

2013. június 20. 17:15 - Az acélember, plakát ©Az acélember, plakát

A film előkészítése során a kreatív munkát Christopher Nolan és David S. Goyer végezte, a rendezést végül Zack Snyder vállalta el. Ezek alapján hatalmas filmet vártam (hosszát tekintve az is: a játékidő 143 perc). A létrehozott képi világ tetszett, kicsit koszos, kicsit sötét, de nagyon szépen sikerült. Az események jó tempóban pörögnek, az akciójelenetek hossza nem üti ki azt az ingerküszöböt, ami után már a lefáradt szemünkkel és agyunkkal inkább elkezdenénk mással foglalkozni a vásznon zajló események helyett. Rendben vannak a színészek által nyújtott alakítások is, még Kevin Costneré is.

Az eredeti képregény ismeretének hiányában, az eddig látott Superman feldolgozásoktól elvonatkoztatva, a film egy kitűnő szuperhősös mozi lehetne, de sajnos az utóbbi évek képregény adaptációi ennél magasabbra tették a lécet. Sok a következetlenség, és rengeteg dolgot bíznak a történet szereplői a véletlenre. Az emberek Clarkkal gyerekkorától kezdve annyira gonoszak, és olyan kevés jót látunk részükről, hogy simán érthető lenne, ha Clark végül saját fajtársaihoz csatlakozna.

Hiába próbáljuk viszont a többi adaptációt figyelmen kívül hagyni egy szempontból: Superman a film végén olyat tesz, amit idáig sosem, és természetétől teljesen idegen. Dehát egy eddiginél sötétebb, árnyaltabb hős figurával sokkal több figyelmet és vitát lehet generálni, ez gondolom jót fog tenni a nézettségnek is.

A film a kritikusoktól és a rajongóktól is kap hideget-meleget, egy valamiben azonban mindkét oldal egyetért: Superman végre jó helyen hordja az alsónadrágját.

6/10 pont

Az acélember (Man of Steel) - színes, magyarul beszélő, amerikai-kanadai fantasztikus akciófilm, 143 perc, 2013
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Zack Snyder
Szereplők: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Russel Crowe, Kevin Costner