Egri legenda

A Gárdonyi Emlékévben július 6-án, szombaton ismét szereplőválogatást tartottak Egerben, hogy megtalálják az Egri csillagok köztünk élő hőseit, a jól ismert gárdonyi-karakterek megformálóit.

A szervezők döntése alapján a 2013-as évben Cecey Éva, Baloghné, Török Bálint és Sárközi, valamint a gyermek Vicuska és Gergő, továbbá Dobó apródja szerepére válogattak a jelentkezők közül, s a nyertesek csatlakozhatnak a 2012-ben kiválasztott Dobó Istvánhoz (Oláh Tibor „Furé”), Bornemissza Gergelyhez (Kockza Benjamin) és Jumurdzsákhoz (Csillag Péter).

Az Agria Park bevásárlóközpont nagy mozitermében tartott „EGER 1552 Casting” bő három órán át, kiváló hangulatban zajlott. Csaknem húsz résztvevőt hallgatott meg a zsűri, melynek elnöke Fesztbaum Béla Jászai-díjas színművész, a 2013-as egri nyár házigazdája, tiszteletbeli elnöke pedig maga Dobó István, a tavalyi válogatáson kiválasztott várkapitány volt. A grémiumban foglalt helyet Saárossy Kinga, Eger alpolgármestere, színművész, Herczeg Flóra énekművész, a 2013-as egri nyár háziasszonya, Király Júlia irodalomtörténész-muzeológus, a Gárdonyi hagyaték kezelője, és Csillag Péter (Jumurdzsák), az Egri Vitézlő Oskola oszlopos tagja.

Az EGER 1552 Casting "befutói":
Gyermek Gergő – Győri Kende
Gyermek Vica – Tepliczky Csenge
Dobó apródja (3) - Csuhaj Zsolt, Mikó Attila, Lugosi Csongor
Cecey Éva - Tompai Noémi
Baloghné - Bartók Gertrud
Török Bálint - Hegyes Péter
Sárközi - Bliszkó Zsófia

A „castingosok” az Egri Vitézlő Oskola tagjaival együtt július 11-től tartanak próbákat a Dobó téren és az Érsekkertben, a Gárdonyi-regény egyes részleteit „élesben” július 25-től egészen augusztus 20-ig elevenítik meg városszerte. Látható lesz Gergely és Éva esküvője, látogatást tehetünk Török Bálint udvarában, és persze rajtaütések, virtuskodás, lányrablás és gyermekrablás sem marad ki a programból. Jumurdzsák pedig igyekszik mindig a legváratlanabb pillanatokban a színre lépni. A „castingosok” ott lesznek a Gárdonyi Irodalmi Fesztiválon, a Végvári Vigasságokon, és októberben, az Egri Vár Napján is.

Egerben második akalommal hirdettek szereplőválogatást azzal a céllal, hogy minden eddiginél jobban a középpontba állítsák az 1552-es legendás várvédelmet, és méltó módon ünnepelhessék meg a Gárdonyi Emlékévet. Fókuszba került ezzel Eger páratlan történelmi öröksége, mellyel ráadásul egy „saját városi regényben”, Magyarország Nagy Könyvében minden kisdiák találkozik, s melyet a felnőttek is szívesen olvasgatnak.

Sajtóközlemény