Védd az erdőt! - A zöld urai

A Jégkorszak és a Rio alkotói jegyzik a filmet, talán ezért is egy mókás, felnőtteknek szóló poénokkal teli laza kis animációra számítottam. De ebben a Zöld urai nem illeszkedik a BlueSky produkciók sorába. Egyébként abban sem, hogy nem állatok a főszereplők, habár két csiga (akik egyébként szerintem a legjobb karakterek) főbb szerepet kapott, de lényegében mégis a tündérek dominálnak. Őszintén szólva nagyon jó kis film ez, én egyébként moziban ajánlanám megnézésre, mert elképesztő látványvilágban lesz részetek, ezt garantálom. Kisebb gyerkőcöknek azonban meggondolnám, hogy megmutassam e, mert a gonoszak tényleg eléggé gonoszak, és vannak azért félelmetesnek mondható csatajelenetek is. A sztori elgondolkodtató, érdekes, de mégis szórakoztató és van mondanivalója is. Garantálom, hogy lélegzetelállító képsoroknak lehettek élvezői, ha a moziban A zöld urai-ra esik a választásotok.

Lehet, hogy az gond volt, hogy nem néztem kellően utána milyen is lesz a Zöld urai, mert engem eléggé meglepett, hogy tündérek a főszereplők. Azt gondoltam, hogy ember szereplők a főbb karakterek és akkor van néhány tündér, akik valamiért kapcsolatba lépnek velük, de tévedtem, mert a helyzet pont fordított. Egy ember, egy lány megy össze és ismerkedik meg az erdő eddig sosem látott lényeivel. Egy teljesen más világba csöppen, a kérdés csak az hogyan jut majd haza, és egyáltalán miért történik ez vele... Ígérem mindenre megkapjátok majd a választ...

Egyébként azt azért elmondanám, hogy egyáltalán nem vagyok a kis lények utálója, sőt... Pán Péter-beli Csingiling az egyik kedvenc Disney szereplőm, és Vöröspöttyös könyvek között is igen szép számban olvastam/olvasom tündérekről szóló sztorikat.

Egyébként hozzá tenném, mielőtt valami szemfüles olvasónk rám veszekszik, hogy tulajdonképpen az erdőben élő kis lények nincsenek "nevesítve", már úgy értem, hogy a tündér szó nem hangzik el, de minek is nevezhetnénk olyan kis apró ember kinézetű lényeket, akik a természet szépségért felelősek, óvják azt...

 

A film középpontjában egyébként egy kis növény gumója áll, amit mindenki megakar szerezni magának. Nyilván azért, mert varázslat rejlik a dologban. A varázst pedig Tara királynő (akinek eredeti szinkronhangja Beyonce, és némi hasonlóság is felfedezhető köztük) adta át a kis növénynek, amit pedig egy Mary Katherine vagy röviden csak MK nevű lány oltalmára bízott. Hogy miért azt most hagyjuk, minden szálat nem fedhetek fel, ezt remélem megértitek.

A dolog érdekessége azonban, hogy MK tulajdonképpen egy fiatal lány, aki csak nemrég érkezett kissé furcsa, és hóbortos apja, Bomba professzor házába, de máris eltűnik onnan, hiszen összemegy, és új feladat vár rá, meg kell védenie a királyi gubót. Persze nem egyedül kap ekkora feladatot, segítő társa az erdőt védelmező gárda vezetője, Ronin. Na ő egyébként nekem nem túl szimpi karakter, olyan depressziós féle, eléggé savanyú alak. Aztán van még egy fiatal fiú, hiszen ha van egy lány akkor kell lennie egy fiúnak is, nem? Ő Nod, aki korábban szintén a gárda tagja volt, de léha viselkedése miatt kicsapták onnan.

Ők tehát a mi három hősünk, főszereplőnk. De ne feledkezzünk meg a fent említett két csigáról sem, Mubról és Grubról, akik elképesztően viccesek, főleg Mub, aki állandóan csajozni próbál :)

Na de kitől is kell védeni a gubót? Hát természetesen a gonosz lényektől, akik nem annyira aprók, mint a többiek, de emberi szemmel vélhetően őket is max szúnyognak néznénk. A vezetőjük egy bizonyos Mandrák, aki a zsoldos katonáival minden áron meg akarja kaparintani a gubót! Ennek érdekében bármire képes lenne, akár gyilkosságra is...

Némely kritikusok szerint a film rendezője, aki egyébként szinte minden BlueSky animációnál jelen volt, Chris Wedge egyfajta Avatar 2-t készített. A rendező azonban minden interjúban elzárkózik bármilyen összehasonlítástól, és kitart amellett, hogy a Zöld uraival, valami egészen újat alkotott. És tényleg!

8/10 pont

A zöld urai (Epic) - amerikai animációs film, 103 perc, 2013
Korhatár besorolás: 6 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendezte: Chris Wedge