Évad szerzője/Évad drámája programindító a Miskolci Nemzeti Színházban

2013. október 19-én, szombaton indítja útjára idei Évad Szerzője/Évad drámája programsorozatát a Miskolci Nemzeti Színház. A tavalyi évhez hasonlóan, amikor is Móricz Zsigmond Úri murija és Háy János munkássága állt a középpontban, idén is folytatjuk a magyar drámát és a magyar szerzőket népszerűsítő-megismertető rendezvénysorozatunkat.

A 2013/2014-es évadban Weöres Sándor Holdbeli csónakos című költői mesejátéka lesz Az évad drámája, melynek márciusi bemutatóját már októbertől több kísérőprogrammal készítik elő. E sorozat első eseménye lesz a szombaton 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitó a Nemzeti Színház emeleti előcsarnokában.
A Weöres 100 – „Múlónak látszik és örök...” című rendhagyó tárlaton a nézők végigjárhatják a Kossuth- és Baumgarten-díjas Weöres Sándor életútját a csöngei kezdetektől a budapesti hírnévig. Versek, levelek, kritikák, fényképek, videó- és hangfelvételek között barangolva játékos formában hozzák közelebb Weörest – az embert, az alkotót, a művészt.

19 órától a Kamaraszínházban kerül sor Az évad szerzője programsorozat első eseményére, Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabjának vendégjátékára.
Tasnádi István, az idei évad Szerzője, József Attila díjas drámaíró, író.
A Nézőművészeti Főiskola egyik legsikeresebb és legrégebben műsoron lévő darabja: a budapesti Nézőművészeti Kft. vendégjátékában Mucsi Zoltánt, Scherer Pétert és Katona Lászlót láthatják.

A Nézőművészeti Főiskoláról.
Az előadás valamikor a közeli jövőben játszódik, amikor már senki nem jár színházba. A kormány ugyanis bezáratta az összes színházat, mert a színészek egyre többször keveredtek vitába a nézőkkel, és sokszor leállt vagy félbeszakadt az előadás. Az egyik Hamlet előadás alatt például a címszerepet játszó színész Yorick koponyájával fejbe dobta az egyik popcornozó nézőt. Az igazi tragédia azonban egy Cid előadáson következett be, mikor két felbőszült Kossuth-díjas színész a nézők közé hajított egy másfél mázsás kandelábert – négy halott, tizenöt sebesült…
Ennek már három éve. Itt az ideje az óvatos nyitásnak. A Kultusz-minisztérium prevenciós alapja létrehoz egy felsőfokú oktatási intézményt, mely diplomás nézőképzéssel foglalkozik. A diploma tulajdonképpen egyfajta jogosítvány, ami igazolja, hogy tulajdonosa alkalmas a színházban rá váró fokozott pszichikai és fizikai terhelés elviselésére…

Az előadás után 21 órától közönségtalálkozót tartanak a szerző és a színészek részvételével.

Az évad szerzője: Tasnádi István programsorozat a 2013/2014-es évadban.

Tasnádi István József Attila-díjas drámaíró, író. Dolgozott kritikusként, volt dramaturg, számos díjnyertes dráma szerzője. Írt forgatókönyvet, musicalt, gyerekkönyvet, dalszöveget és ifjúsági darabokat. Az utóbbi években rendez is. Amihez hozzáfog, abból szakmai és közönségsiker lesz. Pályafutása annyira sokrétű, hogy szinte képtelenség teljes képet adni róla. A programsorozat meghívott produkciók és személyes találkozások révén kísérli meg a lehetetlent: egy olyan színházi ember bemutatását, aki a kőszínházi és a független színházi szférában egyaránt dolgozó alkotóként az utóbbi húsz év legfontosabb drámaíróinak sorába lépett.
Tasnádi István 1992-től publikál rendszeresen. Verseit, kritikáit szinte valamennyi jelentős irodalmi- és színházi folyóirat közölte. 1993-ban jelent meg Walter Egon válogatott búcsúlevelei című verseskötete (Orpheusz Kiadó), 2000-ben Kokainfutár című drámakötete (Osiris Kiadó), 2004-ben Taigetosz csecsemőotthon című válogatás kötete (Jelenkor), amely a Schilling Árpáddal közösen készített előadások szövegét tartalmazza. 2010-ben jelent meg Fédra fitnesz című kötete a Palatinus Kiadónál.
A Bárka Színház alapító tagja, 1996-tól 2001-ig dramaturgja. 2001-től 2007-ig a Krétakör Színház rezidens drámaírója.
Műveiből német, lengyel, cseh, szlovák, román és bolgár nyelvű előadások is születtek. Két kötete jelent meg francia nyelven. Darabjai ezen kívül még angol, olasz, lengyel és bolgár nyelvű antológiákban jelentek meg.

Október
Tasnádi István: Nézőművészeti Főiskola

színházi szatíra - A Nézőművészeti Kft előadása.
Valamikor a közeli jövőben, amikor a színészek és a nézők egyre gyakoribb, olykor tettlegességig fajuló vitái miatt a kormány kénytelen bezáratni a színházakat, a Kultusz-minisztérium prevenciós alapja létrehoz egy felsőfokú oktatási intézményt, mely diplomás nézőképzéssel foglalkozik. A diploma tulajdonképpen egyfajta jogosítvány, ami igazolja, hogy tulajdonosa alkalmas a színházban rá váró fokozott pszichikai és fizikai terhelés elviselésére. Vigyázat: az órákat Scherer Péter és Mucsi Zoltán tartja, Színházi Lacika szerepében Katona László lesz látható.
Az előadás után közönségtalálkozó a szerző részvételével.

December
Időfutár
- Rendhagyó könyvbemutató
Tasnádi István Jeli Viktóriával és Gimesi Dórával közösen írt nagysikerű ifjúsági regénye az Időfutár, melyet a magyar rádió immár második évada futó hangjátéksorozatából is ismerhetnek a fiatalok. A történet folytatása várhatóan novemberben jelenik meg, ez alkalomból rendhagyó könyvbemutatóra készülnek. Elviszik a szerzőt egy miskolci középiskolába, ahol a diákok kérdezhetnek a regényről, a rádiós változatról, és találkozhatnak a sorozat egyik szereplőjével is. Addig is: http://idofutar.radio.hu/

Január
Terápia – egy tévésorozat(írás) műhelytitkai

2012-ben indult az HBO saját gyártású magyar sorozata, a Terápia, melynek Tasnádi István a vezető írója. Januári beszélgetésükön a szerző Csákányi Eszterrel, a sorozat egyik főszereplőjével és Bácskai Júlia pszichológussal együtt vezet be a pszichoterápia, a forgatókönyvírás és a filmkészítés zárt ajtók mögötti világába.

Február
Tasnádi István a SZEM-en

2014 februárjában rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a 2. SZEM Fesztivált, az európai színházi egyetemek találkozóját. A SZEM kiemelt vendégeként műhelybeszélgetés keretében mutatják be Tasnádi Istvánt a fesztivál résztvevőinek és nézőinek.

Március
Diákszínjátszó verseny Tasnádi István műveiből

A Miskolci Nemzeti Színház versenyt hirdet a miskolci középiskolák tanulóinak Tasnádi István bármely drámai vagy prózai művéből vett 15-20 perces jelenet eljátszására. A versenyen a három tagú zsűri egyikeként a szerző díjazza és értékeli az elkészült alkotásokat.

Március
A fajok eredete

A színészek improvizációinak felhasználásával írta: Tasnádi István
A Nézőművészeti Kft. előadása
„Tasnádi István keltetőjében most született opusz evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek mutatják be az emberré válás stációit, a társas együttműködés, a nyelv- és mítoszteremtés, a táplálkozás alakulását. Van cirkuszi attrakció, állatszám és börleszk szituáció is, de a permanens hahotázás közben időnként csak elszorul a szív. Jutalom-játék három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság.” (részlet egy kritikából)
Játsszák: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs
Az előadás elnyerte a 2011-es Vidor Fesztivál Fődíját valamint a Port. hu különdíját

Április
Tasnádi István: Magyar zombi

A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka a Határtalan Napok keretében
Blondin Gáspár, negyvennégy éves nagyábrándi lakos, miután elveszti munkáját és életkedvét, bezárkózik a kerti budiba, és mély depresszióba zuhan. Amíg öngyilkosságát fontolgatja és az élet értelmetlenségén tűnődik, a család s a környezet azon töpreng, hogyan húzhatna hasznot a kisember halálából…
A darab Finito címen 2007-ben elnyerte a Színikritikusok Díját a legjobb új magyar drámáért.