Színpadon a kormányzás bohózata

Színpadon a kormányzás bohózata. A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház november 5-én mutatja be Antony Jay és Jonathan Lynn Igenis, miniszterelnök úr! című darabját, Znamenák István rendezésében, Hevér Gábor, Alföldi Róbert, Ficza István, Parti Nóra és Némedi Árpád szereplésével.

A gazdasági és kormányzati válság tetőpontján az angol miniszterelnök azzal szembesül, hogy egy keleti ország külügyminisztere erkölcsileg megkérdőjelezhető és hatalmas diplomáciai botránnyal veszélyeztető, ám gordiuszi megoldást kínál Európa problémáira. Milyen áldozatot lehet hozni a 21. században a politika és közgazdaság oltárán, a fenekedő bulvárlapok szenzációra éhes újságíróinak gyűrűjében? Mi történik, ha a kormány unortodox megoldásokhoz folyamodik? És hogyan rontja a helyzetet a globális felmelegedés? Antony Jay és Jonathan Lynn – a nyolcvanas években készült, világsikerű, klasszikussá vált tévésorozatuk alapján írt – 2010-ben bemutatott politikai komédiája a hatalom sajátos kulisszái mögé enged betekintést.

Európa csődje, tüntető fiatalok, terjedő rémhírek, kormányválság, illojális tisztviselők. Kell-e még valami, hogy kedvét szegje a világtörténelmi jelentőségűvé válásra készülő angol miniszterelnöknek? Nem kell, de akad: egy keleti ország külügyminisztere erkölcsileg megkérdőjelezhető és hatalmas diplomáciai botránnyal veszélyeztető, ám gordiuszi megoldást kínál Európa problémáira. Ráadásul egy korábbi békeszerződés is akadályozza, hogy simán menjenek a dolgok. Egy éjszaka, amelyen unortodox megoldások születnek – és ebből a magyarok sem maradnak ki. Az előadás a brit miniszterelnök nyaralójának egy napját meséli el, amelyen a brit kormányfő számtalan problémával kénytelen szembenézni. Jim Hackernek, aki mindenképpen szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe, úgy tűnik, áldozatot kell hoznia. De milyen áldozatot lehet hozni a 21. században a politika és közgazdaság oltárán, a fenekedő bulvárlapok szenzációra éhes újságíróinak gyűrűjében? Ráadásul olyan tanácsadókkal, akik homlokegyenest ellenkező tanácsokat adnak...

A „válságkomédia” műfajú darabot is a BBC világhírű televíziós sorozatának szerzői, Jay és Lynn írták. A szerzők klasszikussá vált figurái ugyanolyan érvényesek a 2010-es években, mint harminc évvel ezelőtt voltak, csak a körülmények mások. A választók akaratából hivatalba jutott politikusok és a királynő által kinevezett, politikától független végrehajtó apparátus örök és feloldhatatlan ellentétének, folyamatos harcának komikus momentumai ötvöződnek a 21. század kérdéseivel: kultúrák találkozásának konfliktusaival, az érdekek határokon átívelő háborújával. Etika, erkölcs és politika egy bohózatban ütközik ezen az estén. A szerzők szándéka szerint darab nem a politikáról, sokkal inkább a hatalomról, a kormányzás természetéről szól. „Bármelyik kor bármelyik országában játszódhatna. Bárhol, ahol kormányzati apparátus és közhivatalnoki kar működik. Talán ez a titka népszerűségének. A bürokráciák egyformák” – mondta egy interjúban Jonathan Lynn, az egyik szerző.

„Nagyon kedvelem ezt a típusú angol szatírát – mondja az előadás rendezője, Znamenák István. – A sorozatot is nagyon szerettem, mert elegánsan és finoman mutatja meg, hogy a politika hogyan játszadozik, amiről mi nem is tudhatunk semmit, és ez néha talán még jobb is így.” A hozzáértéssel kevéssé vádolható, ám józan eszű és ambiciózus brit miniszterelnököt, Jim Hackert Hevér Gábor, személyi titkárát Ficza István, politikai tanácsadóját Parti Nóra játssza. A köztisztviselői testület vezetőjét, Sir Humphrey Appleby kabinetfőnököt Alföldi Róbert, az Európa gondjainak megoldásában segédkező Kumranisztán nagykövetét Némedi Árpád alakítja. „Ha egy független produkcióra van lehetőség, akkor a régi barátaival dolgozik szívesen az ember – mondja Znamenák. – Hevér Gáborral és Alföldi Róberttel évekig együtt dolgoztunk a Nemzetiben, Parti Nórával évek óta dolgozunk együtt Kőszegen nyaranta, Némedi Árpáddal évtizedekig kollégák voltunk Kaposváron, Ficza Istvánnal pedig most kezdtük első közös évadunkat az Örkény Színházban. A helyzet szerencsés volt, mert a szerepek azt súgták, hogy nekik kell ezeket eljátszani – mert itt mindegyik szerepre nagyon jó színészre van szükség.”

„A politikai szatíra egy szabad országban nélkülözhetetlen.” (Jonathan Lynn) Antony Jay – Jonathan Lynn: Igenis, miniszterelnök úr! – válságkomédia. Magyar szöveg: Faragó Zsuzsa – Ugrai István. Szereposztás: James Hacker, miniszterelnök – Hevér Gábor, Sir Humphrey Appleby, kabinetfőnök – Alföldi Róbert, Bernard Woolley, személyi titkár – Ficza István, Claire Sutton, politikai tanácsadó – Parti Nóra, Kumranisztán nagykövete – Némedi Árpád. Zene: Némedi Árpád, Zságer-Varga Ákos, dramaturg: Faragó Zsuzsa, látványtervező: Dávid Márk e.h., Lakatos Péter e.h., jelmeztervező: Tihanyi Ildi, díszletkivitelező: Cséffai Györgyi, karikatúra: Pápai Gábor, súgó: Czakó Klára, rendezőasszisztens: Csicsely Zoltán, segédrendező: Nyulassy Attila, produkciós menedzser: Zsedényi Balázs. Rendező: Znamenák István.

Bemutató: 2013. november 5., 20 óra. A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre. A november 5-i bemutatót követően az előadás az Átrium Film-Színház repertoárjára kerül, legközelebb november 14-én és 25-én látható.