Aromareneszánsz

2013. október 31-én jelent meg a Bookline Könyvek legújabb kötete, Feller Adrienne – Tobai Ágota: Aromareneszánsz - Otthoni gyógyítás francia aromaterápiával című munkája.

A könyv úttörő vállalkozás Magyarországon: elsőként mutatja be az aromaterápia francia gyógyító irányzatát. Az eddig megjelent aromaterápiával foglalkozó hazai kiadványok nem a gyógyító francia, hanem az angol wellness irányzatot képviselték. A szerzők – Feller Adrienne és Tobai Ágota – két évtizedes aromaterápiás és oktatói tapasztalatuk alapján állították össze az Aromareneszánsz - Otthoni gyógyítás francia aromaterápiával hiánypótló receptgyűjteményét. A könyv különlegessége, hogy több mint 100 problémára kínál hatékony megoldást, mindössze 16 könnyen beszerezhető illóolaj segítségével. A praktikus kötet a család minden tagjának nélkülözhetetlen eszköze az otthoni gyógyításban, valamennyi receptje évtizedek óta jól bevált, egyszerűen elkészíthető formula, amely közérthetően mutatja be a világ egyik legrégibb gyógymódját. Az Aromareneszánsz - Otthoni gyógyítás francia aromaterápiával c. könyv az aromaterápia praktikus oldala mellett a tudományos vonatkozásokat is felvázolja. Rövid történelmi áttekintés után vezet be az illóolajok világába, majd bemutatja a gyógyító receptekben használt 16 illóolaj, 4 növényi olaj és 2 aromavíz természetét, tulajdonságait, gyógyító erejét. A damaszkuszi rózsa aromavíz, a körömvirág macerátum, a pálmarózsa, a teafa, a kúszó fajdbogyó… nemcsak a nevükkel varázsolják el az olvasókat, hanem a szervezet öngyógyító mechanizmusait támogatva képesek visszaállítani a test és a lélek egyensúlyát. A könyv második felében található receptgyűjtemény két részből áll, az első a felnőtteknél, a második a gyerekeknél alkalmazható kezeléseket szedi egy csokorba. Az Aromareneszánsz - Otthoni gyógyítás francia aromaterápiával c. kötet ugyanúgy megoldást kínál az idegrendszer, a légző-rendszer, a szív- és érrendszer, a mozgásszerv-rendszer, a bőr, a nőgyógyászat, az emésztőrendszer problémáira, mint a család, az otthon, a szerelmes együttlétek konfliktusaira.

„Az illóolajok a betegségek szoros értelemben vett gyógyításánál többre hivatottak, a lélek nyelvén is értenek. Olyan különleges szubsztanciák, amelyek fizikai és lelki értelemben egyaránt egyensúlyba hozzák a szervezetet.” – hangsúlyozzák a szerzők.

A receptek összeállításakor a szerzők arra törekedtek, hogy minél kevesebb illóolaj felhasználásával minél több problémára adjanak megoldás. Az illóolajok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy elérhető árkategóriát képviseljenek, ugyanakkor erőteljes és széleskörű hatással bírjanak. Ezeket a kritériumokat szem előtt tartva a szerzők összeállítottak egy 16-os aranycsapatot, vagyis 16 illóolajat: minden háztartás, és utazás hatékony mini-patikáját. A szerzők biztos kézzel segítik laikus olvasóikat a házi gyógyítás gyakorlatának elsajátításában. Feller Adrienne - Tobai Ágota: könyve az Aromareneszánsz-sorozat első kötete, amely egyszerűségével minden érdeklődő számára egy természetes gyógymódot tesz elérhetővé.

A szerzőkről néhány mondatban: Feller Adrienne nemzetközi okleveles aromaterapeuta, kozmetikus szaktanár, fitoterapeuta, kineziológus. Szépségterapeuta tanulmányait Svédországban a stockholmi Elisabeth Skolaban végezte, majd nem sokkal később a szintén svéd Axelsson Institutben aromaterapeuta képesítést szerzett. Rögtön ezután Belgiumba költözött, és ott orvosi aromaterápiát, az aromaterápia francia irányzatát tanulta. Külföldi iskolái után itthon kineziológus, majd fitoterapeuta szakvizsgát tett, és kozmetikus szaktanári diplomát szerzett. 2000 januárjában megalapította a Panarom Aromaterapeuta és Szépségterapeuta Intézetet, ahol az egészségmegőrzés, az alternatív gyógyítás és a szépségápolás aromaterápiás lehetőségeit tanítják. Tobai Ágota okleves aromaterapeuta, fitoterapeuta, kozmetikus. 2001-ben szerezte meg aromaterapeuta szakképesítését Feller Adrienn iskolájában, majd a természetgyógyász-, fitoterapeuta-, és kozmetikus szakvizsgákat is letette. 2002-től a Panarom Aromaterapeuta és Szépségterapeuta Intézet tanára. Nemzetközi aromaterápia konferenciákon való rendszeres részvétellel, valamint a szakkönyvek és szakújságok figyelemmel kísérésével igyekszik mindig naprakész, széles látókörű tanár lenni.