Omega Oratórium

Omega Szimfónia és Omega Rapszódia után itt az Omega Oratórium. Országos körútra indul a különleges alkotás.

Felcsendülnek a nagyívű dallamok… Kóbor János új szerepben. Az Omega együttes tavaly teltházas országjáró turnéval ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. A koncertsorozaton már megismerhette a közönség az Omega Szimfónia és az Omega Rapszódia produkciókat, amelyek a klasszikussá nemesedett Omega dallamok szimfonikus feldolgozásai. 2013. december 1-jén az Omega Oratóriummal trilógiává bővül a nagyszabású zenei vállalkozás. Az alkotói folyamatnak különös nyomatékot és lendületet adott a moszkvai egyházi kitüntetés 2013 májusában. Kóbor János a Nagykereszt Érdemrendet vehette át, míg az Omega együttes tagjai: Benkő László, Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás és Molnár György a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékéremben részesültek. Noha a trilógiát alkotó Szimfónia, Rapszódia és Oratórium látszólag a rockzenétől távoli műfajok, a szerzők az eredeti daloknak a szokásost messze meghaladó új értelmezést adtak, megtartva a rockzenei elemeket. Az új kontextusok nem öncélúak. A dalok új hangszerelésével, klasszikus zenei formákba öntésével a szándéka arra irányult, hogy az Omega együttes által létrehozott életmű újabb zenei dimenziókban éljen tovább. Trunkos András, az Omega Oratórium producere és menedzsere így vélekedik:

„Az Omega Oratóriumot lehet egy zenei kirándulásnak is tekinteni, de úgy gondolom, hogy kellő bölcsességgel csak jóval később tudják majd megítélni. Az Oratóriumban a közönség nem csak énekelni fog, hanem helyenként sírni is. Mert szép lesz! A szövegvilágot egészen bizsergető érzés együtt hallani, ez egy nagy hazatérése lesz sok dalnak. Olyannak is, amit ezerszer hallottunk és olyannak is, amit élőben még soha. Annak idején elképzelt az ember valamit, sokszor talán egy vallással átitatott, ha úgy tetszik transzcendens világba helyezve a mondanivalót. Ha belegondolunk, ott vannak a szövegekben is a Biblia jelképei, szimbólumai, amelyek a legjobban közvetítenek üzeneteket. Lehet-e jobb és őszintébb díszletet találni mindehhez, mint egy gyönyörű templom, oszlopcsarnokkal, fényekkel, óriási belmagassággal, oltárral, orgonával, de talán ami a legfontosabb, kíváncsi, nyitott szemekkel körülvéve. Az Omega Oratórium meg fogja érinteni az embereket.”

Az Omega Oratórium produkció közreműködői: Benkő László - billentyűs hangszerek, Debreczeni Ferenc - dob és ütőhangszerek, Gömöry Zsolt - billentyűs hangszerek, Kóbor János - ének, vokálok, Szekeres Tamás – gitárok, Szöllössy Kati – basszusgitár, Danubia Szimfonikus Zenekar, Cantemus Kórus, Nyíregyháza.

A turné idei állomásai: 2013. december 1. – Szeged, Dóm, 2013. december 8. – Székesfehérvár, Prohászka templom, 2013. december 14. – Sopron, evangélikus templom, 2013. december 23. – Debrecen, Református Nagytemplom.