Fundamenta-AMADEUS Hallgatói Ösztöndíj Pályázatok eredményhirdetése

A legnagyobb hazai művészetpártoló magánalapítvány és a Fundamenta-Lakáskassza immáron jubileumi tizenötödik alkalommal adta át a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói között meghirdetett Fundamenta-Amadeus Alkotói és Kisalkotói, illetve a Grafikai Ösztöndíjat május 5-én este a pályázatra beérkezett műveket bemutató tárlat megnyitó eseményén.

A nagy hagyományokkal rendelkező ösztöndíjat minden év márciusában hirdeti meg az Amadeus Művészeti Alapítvány a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és a Fundamenta-Lakáskasszával való együttműködésnek köszönhetően az intézményben tanuló másod-, harmad- és negyedéves festő illetve szobrász hallgatók részére.

A Képzőművészeti Egyetem, az Alapítvány és a művészeti újságírók képviselőiből álló rangos zsűri az idei alkalommal Leitner Levente IV. éves szobrász hallgatónak és Kocsis Ágnes III. éves festő hallgatónak ítélte oda a Fundamenta-Amadeus Hallgatói Ösztöndíjat. A fiatal művészek a következő tanévben havi 75 ezer Forintos támogatásban részesülnek.

Az ösztöndíj program keretében 10 darab egyszeri Kisalkotói Díj is átadásra került, amelyre már az ötödéves hallgatók is pályázhattak. Az idei évben Rózsa Luca, Kovács Brigitta, Teplán Nóra, Molnár Judit Lilla két műtárggyal, Balogh Gallusz, Kala Bence, Baraté Ágnes, Vető Orsolya, Poroszlai Eszter festő szakos hallgatók vehették át a 125 000 Forinttal járó díjat.

Az este folyamán átadásra került a Grafikai ösztöndíj is, amelyet minden évben az aktuális ösztöndíj kiállításnak plakáttervére ír ki az Alapítvány. Idén Máté Dániel I. éves hallgató nyerte a 80.000 forinttal járó elismerést. A díjakat dr. Balogh Péter az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója, Szurcsik József a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektor helyettese, Fehér Ildikó művészettörténész, egyetemi tanár és Varga Zsuzsanna az AMA munkatársa adta át az egyetem Barcsay termében, a pályázati művekből megrendezett kiállítás megnyitóján.

„A Fundamenta-Lakáskassza fő tevékenysége mellett kiemelt figyelmet fordít a művészetek, ezen belül is a pályakezdő festők és szobrászok támogatására. A mai, anyagiakra koncentráló világban különösen fontosnak tartom, hogy elkötelezettek legyünk a szépség, a művészi értékek megőrzése iránt, ezért karoljuk fel és segítjük a tehetséges fiatalokat. Ez irányú társadalmi felelősségvállalásunk mára vállalati küldetésünk szerves részévé vált, és büszkék vagyunk a fiatal művészek alkotásaiból összeállt Fundamenta gyűjteményre, amely irodáink falait díszíti” – mondta Dr. Gergely Károly, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója.

„ A Hallgatói Ösztöndíjunk nélkül már elképzelhetetlen a Képzőművészeti Egyetem tavasza. A fiatal hallgatókat felkaroló tizenötéves program, melyet a Fundamenta támogat a kezdetek óta és a mögötte lévő vállalati gyűjtemény felbecsülhetetlen eszmei értékkel bír, mely idén elismerésként Summa Artium díjat kapott. A sikerhez gartulálunk és büszkék vagyunk, hogy szakmailag megalapozhattuk ezt a közös együttműködést!”- monda dr. Balogh Péter az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke zárógondolatként.