Modern Art Orchestra & Roby Lakatos & Bireli Lagrene.

A Maszka Színház bemutatásában, Roby Lakatos és Bireli Lagrene a Modern Art Orchestra közreműködésével lép színpadra a Budapest Marriott Hotel báltermében.

Koncertek 2014. november 1-jén és 2-án, mindkét napon délután 3 órakor és este fél 7-től. Jegyinfo a honlapon.

Roby Lakatos neves cigányprímás lehetett volna, ha tartja a több száz éves családi tradíciót. Ám a bihari származású hegedűművész, nem a hagyományos cigányprímási pályát választotta; nem lépett édesapja, nagybátyjai örökébe, legalábbis nem egy az egyben. 6 éves gyermekként a Dankó Pista emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett színpadra, óriási sikert aratva. Majd 18 évesen már Brüsszelben fedezte fel a világot, és a világ Őt. A hegedűvirtuóz az utóbbi években a világhírnévig vitte; lemezeit a Deutsche Grammophon adja ki. Zenekarával - amely a műfajnak köszönhetően nem klasszikus felállású cigányzenekar - járja a világ legnagyobb koncerttermeit (Prága, Párizs, New York, London), a fesztiválok meghívott művésze az USA-ban, Európában, Kínában, Japánban és Ausztráliában.

Bireli Lagrène zenészcsaládban nőtt fel, négy évesen kezdett gitározni, környezete csodagyerekként tekintett rá. Cigány hagyományokon alapuló ötletes játéka miatt sokáig Django Reinhardt-hoz hasonlították. A nyolcvanas években aztán elektromos gitárra váltott, számos jazz-fusion formációban megfordult és olyan zenészekkel játszott együtt, mint Jaco Pastorius, Kenny Garrett, Michel Petrucciani vagy John McLaughlin. A mai napig rengeteg koncertet ad világszerte (gypsy jazz és fusion stílusban egyaránt), valamint a jazz-fesztiválok állandó szereplője.

Külön érdekesség, hogy novemberben jelenik meg Bombera Krisztina Roby Lakatosról, a Brüsszelben élő, világhírű magyar hegedűművészről szóló interjúkötete, amelyet gazdag képanyag fog kiegészíteni.