„Sírnak a harangok …” – Emlékezés az I. Világháborúra.

Az I. világháborús centenárium tiszteletére „Sírnak a harangok…”

Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető rendezésében új bemutatóra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) november 14-én, pénteken 19 órakor a Várkert Bazárban.

Egy régi legenda szerint, a szabolcsi kis falu, Uszka lakosai, mielőtt a labancok porig égették volna házaikat, elásták a falu két értékes harangját, hogy ne kerüljön az ellenség kezébe. A harangokat elrejtő kurucok már régen meghaltak, a rejtekhelyet azóta sem találják; de minden veszedelmekor – amelyből az évszázadok során bőven jutott az ott lakóknak – az emberek hallják, hogy a távolból sírnak az elásott harangok. Így volt ez 1848-ban is, amikor nemzetőreinket temették, de sírtak az uszkai harangok a trianoni döntés előtti éjszakán is, amikor tisztán hallatszott, hogy hangosan, zokogva siratják elveszett magyar fiainkat…

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes új műsorában az együttes fiatal táncművészei is teret kapnak, hogy koreográfusként, saját művészi elképzeléseikkel megmutatkozhassanak. Így emlékeznek az első világháború szomorú évfordulójára, amely háborúban annyi fiatalember ontotta vérét, s annyi szenvedést hozott minden elkövetkező generációnak.
Az előadás a Honvéd Együttes és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.
Támogató: NKA, EMMI

A műsor koreográfusai: Appelshoffer János, Sánta Gergő, Tókos Attila, valamint Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán.
Zene: Kiss Ferenc, Vujicsics Együttes, Besh O droM, Gombai Tamás, Dj Wondawulf,
Papp István Gázsa
Zenei szerkesztő: Szabó Dániel
Ének (hangfelvételről): Kiss Ferenc, Palya Bea
Táncos asszisztensek: Rémi Tünde, Valach Gábor
Jelmez: Vincze Zsuzsa
Látvány, kellék: Tóth Kázmér
Rendező: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész