Kex Remake + Elszállt egy hajó a szélben!

Lemezbemutató koncert a legendás KEX együttes dalainak új feldolgozásából november 25-én 19 órától a Zsolnay Kulturális Negyed E78-ban.

A koncert előtt 15.00 órától Kisfaludy András: Elszállt egy hajó a szélben című dokumentumfilmje látható! A könnyűzene történetével foglalkozók, a szakírók és kritikusok egybehangzóan mondják a 60-as, 70-es évek magyar beatzenéjéről és zenekarairól, hogy volt három nagy együttes: Metró, Illés, Omega és volt két avantgárd zenekar, a Syrius és a Kex.

Ez utóbbi alapító tagja voltak Kisfaludy András, Baksa Soós János, Doleviczényi Miklós, Bianki Iván és Imre Attila. A későbbiek folyamán a Kexben zenélt még Babos Gyula (Rákfogó, Take Four, Babos Project Romani), Somló Tamás (LGT) és Závodi János (Piramis) is.

Fennállásuk két és fél éve alatt (1969–1971) országosan is ismertté váltak. Köszönhetően az Illés együttessel közös, majdnem egy évig tartó, hatvan helyszínen játszódó ORI turnéjuknak, a Mészáros Márta által rendezett Szép lányok ne sírjatok… című játékfilm-főszerepnek, illetve kislemezüknek. Az Elszállt egy hajó a szélben..., a Család című számok mellett a filmhez fölvett három–négy daluk ritkán, de most is szerepel a rádiók műsorán. Ma hat–nyolc zenekar, köztük Ferenczi György és a Herfli Davidson, 30Y játssza dalaikat az ismertebbek közül. Hobo, aki pályafutásának kezdete óta minden koncertjén játszik egy–egy Kex számot. Ha mást nem, akkor a Kex által földolgozott József Attila versek valamelyikét, A hetedik, vagy a Tiszta szívvel címűt.

A Kex nemcsak zenéje miatt, hanem performanszai, happeningjei miatt is híressé vált, leginkább az akkori egyetemisták, fiatal művészek körében, de ide lehet sorolni a vidéki értelmiség egy részét is. Kisfaludy András az együttes dobosa később elismert dokumentumfilm-rendezőként 1998-ban Elszállt egy hajó a szélben… címmel kétrészes filmet forgatott, amely a 34. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes kategóriájának különdíját nyerte el. Mostanában fiatal egyetemisták szakdolgozatuk témájává választották a Kex zenekart, Baksa Soós Jánost, és azt a jelenséget, amit a zenekar közvetített. A Kexnek máig ható mítosza van.

Az egykori, legendás Kex együttes ma is élő, aktív tagjai közül Kisfaludy András (dobos) és Tóth János Rudolf (énekes, gitáros) 2014 tavaszán zenekart szerveztek maguk köré Kex Remake néven, hogy a Kex zenei örökségét jelentő 16 dalt újrakomponálják, és mai hangzással kiadjanak egy olyan új albumot, amelyet a 70-es évek elején az ismert társadalmi, politikai viszonyok miatt nem jelentethettek volna meg.

A Kex Remake zenekar kitűzött célja nem az eredeti szerzemények másolása, rekonstruálása, hanem egy merőben más verzióban történő előadásmódja. Ez lenne az első, eleddig egyetlen, egységes színvonalú Kex lemez, amely nem csak az „öreg” rajongóknak és barátoknak, de az őket követő generációknak is bemutatná az emblematikus dalokat. A végeredmény a könnyűzenei élet számára is újdonság lesz, de egyúttal értékmegőrzést is jelent.