Legyetek jók, ha tudtok - Hamupipőke

A Disney elővette 1950-es régi nagy klasszikusát. Nem tudom mi volt ennek az oka, talán csak az, hogy ebből a meséből még nem készített élőszereplős változatot, vagy az , hogy az eredeti rajzfilm készítése óta sokat fejlődött a digitális technika és sokkal látványosabban megeleveníthető ez a mese.

Az élőszereplős történet kézzelfoghatóbbá és emberibbé teszi az egész történetet, de az eredeti meséhez nem tesz hozzá. Talán Kenneth Branagh rendezésének köszönhetően, sokkal szívfacsaróbbak egyes jelenetek. A díszlet nagyon látványos, a filmnek pedig jót tesz, hogy egy-két szereplőnek sikerült leszerződtetni egy-két szupersztárt.  Az utóbbi időben úgy látszik nagy divat lett a Hollywoodi dívák között gyerekmesék átdolgozásaiban gonosz szerepelőt alakítani. Így Julia Roberts (Tükröm, Tükröm) és Charlize Theron (Hófehér és a vadász) után Cate Blanchet is felkerült a listára. A gyönyörű mostoha szerepe pedig nagyon jól áll neki.

Aki pedig üdítő színfolt az egész filmben az a jó tündért, akit ebben a feldolgozásban épp tündér keresztanyának hívnak, alakító Helena Bonham Carter. Szinte fellélegzünk, amikor megjelenik a filmvásznon és egy kis humort visz, az amúgy szó szerint az eredeti történethez ragaszkodó és ettől kissé kiszámítható sztorihoz.

Gyerekes családoknak, akik még nem látták az eredeti történetet semmilyen felolgozásban, mindenképp ajánlom mert a film a mese eredeti értékeit közli. Vannak benne állatok, a díszlet és hamupipőke ruhája csodaszép, amiért a „kis hercegnők” biztosan oda lesznek. A főhős végletekig őszinte és ártatlan, akit a sok gonoszság után, ami vele történt megsegít a sors és elnyeri méltó jutalmát.

7/10 pont

Hamupipőke (Cinderella) - színes, magyarul beszélő, amerikai családi kalandfilm, 112 perc, 2015

Korhatár besorolás: 6 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Kenneth Branagh

Forgatókönyvíró: Aline Brosh McKenna, Chris Weitz

Szereplők: Lily James, Cate Blanchett, Holliday Grainger, Helena Bonham Carter, Richard Madden, Stellan Skarsgard