Designerek foglalják el a Bartók Béla utat

Április 24-én és 25-én ismét nagyszabású kulturális rendezvénynek ad otthon a Bartók Béla út.

A Kulturális Tizenegy Egyesület (Kult11) a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezi az ELEVEN hétvégét, melynek nem titkolt célja, hogy fellendítse a Bartók Béla út (BBB) és környéke kulturális életét.

Az ELEVEN Tavasz – tavaszi zsongást 2015. április 24-én 16 órakor a Gellért téri Metro bejáró előtt (rossz idő esetén XI. Bartók Béla út 29.) Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és Faur Zsófia, a Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke köszöntője nyitja meg. Az eseményen az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola énekkara, valamint a Weiner Leo Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei közreműködnek.

Az ELEVEN Tavasz idei programját a design határozza meg. A kulturális hétvége mottója: a design, a művészet, a kreativitás testközelbe hozása, bárki számára, élményalapon! Április 24-én és 25-én a Bartók Béla út vendéglátóhelyei, galériái, üzletei rendhagyó kiállításokkal, előadásokkal, gasztronómiai kóstolókkal, divatbemutatókkal várják az érdeklődőket. A szervező Kulturális Tizenegy Egyesület (Kult11) célja, hogy újra élettel teli, pezsgő főutcává, Buda boulevard-jává tegye a Bartók Béla utat.

Aki április 24-én este végigsétál a Gellért tértől a Kosztolányi Dezső térig, egyedülálló látványosságban lehet része. A Bartók Béla út galériái és üzletei előtt rendhagyó, kreatív installációk díszítik a teret. Az „1 Művész 1 Porta” nevű installációs füzér alkotásait a tulajdonosok egy-egy művésszel összefogva az újrahasznosítás jegyében találták ki és valósítják meg. Ebben a két napban többek között épülnek PET palack alkotások és virágkompozíciók, megidézik a XX. század irodalmi alakjait, de még az is kiderülhet, milyen színű egy illat. A közönség a neki legjobban tetsző alkotásra külön szavazhat. Az ELEVEN Tavasz idén design vásárra is invitálja a látogatókat. A szervezők közel 50 jelentkező közül választották ki azokat az alkotókat, akik ezen a két napon vendégként a Bartók Béla út különböző helyszínein mutatják be és árusítják formabontó termékeiket. A nyolc művész design kínálatában bútor, festmény, lámpa és szelektív hulladékgyűjtő is megtalálható. A fiatalabb generáció számára az IKEA által támogatott Papír–Tér pályázat nyújtott lehetőséget arra, hogy csomagoló anyagok újrahasznosításával mutassa meg azt, mit is jelent számára a TÉR. Az elkészült művek azt bizonyítják, hogy az alkotás eszközével az egyszerű hulladékból is maradandó értékek teremthetők. A pályaművek április 24-én a Gárdonyi téren, az ELEVEN Tavasz esemény hivatalos megnyitójával egy időben is megtekinthetőek lesznek. Újbuda Önkormányzata és a Kulturális Tizenegy Egyesület, valamint az IKEA Magyarország Kft. általi felhívás keretében 60 alkotás készült el, közel 190 diák részvételével. A két nap során a résztvevő galériák, üzletek, vendéglátóhelyek számos színes kulturális, zenés, gasztronómiai programmal, kiállításokkal, előadásokkal várják a vendégeket, minden korosztálynak tartalmas szórakozást kínálva. Többek között lesz mesekönyv bemutató, kézműves workshopok, csoki készítő és kóstoló műhely, borkóstolás, valamint városi bringás divatbemutató is.

A Magyar Kerékpárpárosklubbal közösen meghirdetett A Magyar Kerékpárosklubbal együttműködésben meghirdetett Biciklitároló pályázat beérkezett pályamunkáinak, terveinek megtekintése a BBB egyes helyszínein. Biciklitároló pályázat beérkezett pályamunkáit is megtekintheti a közönség. A kulturális, közösségi programok lehetőséget teremtenek arra, hogy a látogatók megismerjék és megszeressék a környéket, és egyben az itt lakók büszkeségének, lokálpatriotizmusának forrásává váljanak. A Kulturális Tizenegy Egyesület éppen ezért április 25-én délelőtt 10.30 órától a Gárdonyi térre egy kis szomszédolásra hívja a környék lakóit és minden érdeklődőt, hogy véleményt, gondolatokat és finom falatokat cseréljenek, közösen beszélgessenek az út jövőjéről, fejlesztési lehetőségeiről. A szervezők bíznak abban, hogy az ilyen kezdeményezések révén a Bartók Béla út menti köztereket, utcákat jobban birtokba veszik az itt élők, itt dolgozók. További információ a Facebookon olvasható.