2017. augusztus 18. - péntek

90 év újságírófilmjeiről egy kötetben

Kinyomtatom...
Címlapsztori borító

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelenik meg a Kultúrbarlang kiadásában Kárpáti György Címlapsztori – Az újságírószerep változása az amerikai hangosfilmben című kötete.

A Címlapsztoriban a szerző az amerikai hangosfilm 90 évét áttekintve, a teljességre törekvés igényével vizsgálta meg az újságírószerep változását, illetve az újságírókép alakulását az amerikai játékfilmekben. A kutatás többszáz hangosfilmre terjedt ki, élen mindjárt a könyv címét kölcsönző filmalkotással, amely alapvetően formálta az újságíróképet, és évtizedekre meghatározta a zsurnaliszták mozgóképes ábrázolását.

Az újságíró mindig is kedvelt karaktere volt a mozgóképnek, s bár az újságírófilm nem önálló műfaj, hanem tematika  – amelynek népszerűsége nem vethető össze például a westernnel vagy a musicallel –, a zsurnaliszták mégis már a filmgyártás kezdetétől rendszeres szereplői voltak az amerikai mozgókép történetének. A többbszáz elkészült játékfilm alapján a sajtómunkás felismerhető, ikonikus alakjává vált a stúdiófilmeknek

A Címlapsztori filmtörténeti kalandozása során végigkövethetjük azt a folyamatot, ahogy a televíziózás megjelenése az ötvenes években felkavarta a sajtófilmek állóvizét, majd a tévé kommercializálódása visszavonhatatlanul lecsapódott a nyolcvanas-kilencvenes évek mozgóképein. Az internet ezredfordulós megjelenése és hihetetlen gyorsasággal történő elterjedése pedig egy újtípusú újságírót és újságírást vezetett be a filmben is.

A szerző a Pécsi Tudományegyetemen doktorált, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, az ötven országot tömörítő Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének, a FIPRESCI-nek alelnöke. Majd' két évtizede dolgozik filmkritikusként, az évek során írásai számos magyar filmszakmai lapban, folyóiratban, napilapban jelentek meg, valamint több filmes témájú könyv szerkesztő-kiadójaként működött  közre. A könyv mellékleteként a vásárlók megkapják A siker édes illata (Sweet Smell of Success, r.: Alexander Mackendrick, 1957) című filmet DVD-n Tony Curtis és Burt Lancaster főszereplésével. A siker édes illata nem véletlenül szerepel a szerző szerint az újságírófilm tematika 30 megkerülhetetlen filmje között. Az ötvenes évek egyik kiváló példafilmje, amely az egyre cinikusabb, munkájába belefásult, törtető újságíró karakterábrázolása felé mozdult el.

A Címlapsztori az Arcus-Kultúrbarlang standjánál kapható a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A Könyvfesztivál után a könyv a Kultúrbarlang webshopjában, és alternatív terjesztési pontokon lesz kapható

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Az átadás

Két hónap alatt az eladott termékekből 11 318 000 forint gyűlt össze.

plakát

Ünnepi koncert augusztus 20-án.

CD borító

Boltokban a P. Mobil új albuma!