A világhírű Virsky Ukrán Állami Népi Együttes újra Magyarországon

A 84 főből álló világhírű társulat, a VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes 2015 tavaszán egy lélegzetelállító turnéval érkezett Magyarországra.

Magyarországi turné: 2015. április 15. Keszthely – 2015. május 11. Szeged, Budapesten május 10-én az Erkel Színházban.

75 év - 60 táncos- 50 díj - 1 név – VIRSKY - A név, amely átírta a tánctörténelmet. Pavel Virsky, a világhírű táncos-koreográfus, 1937-ben alapította a nevét viselő VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttest. Virsky az odesszai opera klasszikus táncosaként szeretett bele a néptáncba, és csupán néhány évre volt ahhoz szüksége, hogy az ukrán együttes a Szovjetunió államilag is elismert, ünnepelt csapata legyen. A csapatot jelenleg az ukrán tánckultúra egyik legnagyobb alakja, Miroslav Vantuh vezeti, aki 2002-ben megkapta az „Ukrajna első számú nemzeti hőse” kitüntetést az ukrán kultúrába és a néptáncba vetett töretlen és fáradhatatlan munkájáért. Miroslav Vantuh megtartotta egykori barátja, az együttes alapítója és első művészeti vezetője – Pavel Virsky - örökségét: a VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes legfőbb célja, hogy összegyűjtse, megőrizze és repertoárján keresztül az egész világnak bemutassa az ukrán nemzeti kultúrát, a népi hagyományokat, a néptáncot, a népzenét, a népviseletet. Ukrajnában a Virsky tánciskolájába bekerülni óriási kiváltság, a kiválasztott szerencsések kicsi gyerekként, hatévesen kerülnek a szigorú képzésbe, de tizenhét éves korukra a tudásuk világviszonylatban is kiemelkedő.

Az idén 78 éves VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes produkciói roppant szenvedélyesek és látványosak, a világ bármelyik pontján megtalálják az utat az emberek szívéhez. A táncosok szakmai, technikai tudása, a lebilincselő koreográfia, a lenyűgöző látvány, a színpompás kosztümök ámulatba ejtik és elkápráztatják a közönséget. A táncos szólisták akrobatikus tudása, a női- és férfikarok virtuóz felkészültsége, az értékmegőrző szellemiség, az életigenlő tartalom együttesen adják a társulat szinte mágikus erejét.

A számtalan nemzetközi díjjal büszkélkedő VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes már több mint 60 országban vendégszerepelt, felléptek Vietnamban, Koreában, Kínában, Kubában, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Brazíliában, Argentínában, Venezuelában, Portugáliában, Svájcban, Dániában, Andorrában, Japánban, Amerikában, Kanadában.

A turné következő helyszínei:
2015.05.02 Vác                      Madách Imre Művelődési Központ
2015.05.03 Eger                     Gárdonyi Géza Színház
2015.05.05 Kaposvár              Csiky Gergely Színház
2015.05.06 Tatabánya            Földi Imre Sportcsarnok
2015.05.07 Sopron                 MKB Aréna Sopron
2015.05.08 Veszprém             Veszprém Aréna
2015.05.09 Székesfehérvár      Vörösmarty Színház
2015.05.10 Budapest              Erkel Színház
2015.05.11 Szeged                 Szegedi Nemzeti Színház