Kiállítás a kiállításban: Semmelweis ikon

A SOM kiállításai augusztus 20-án ingyenes belépőjeggyel tekinthetők meg.

Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából rendhagyó tárlat nyílt a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) Képek a gyógyítás múltjából című állandó kiállításában. A jól ismert „képek” közé ezúttal roll-upok költöztek be, hogy új elemként aktualizálják a régi tárgyegyütteseket.

A SOM korábbi Semmelweis ikon kiállítása alapján elkészített anyag Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, s bemutatja, hogyan változott Semmelweis értékelése az elmúlt másfél száz évben. A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A Semmelweis ábrázolások, a róla készült dokumentum-, és játékfilmek jellegzetes képkockáinak, valamint a 19-20. századi visszaemlékezések, a történeti és népszerűsítő irodalom legjellemzőbb textusainak prezentálása egy tragikus ember életét elevenítik fel.

A kiállítás azokat a kérdéseket is megfogalmazza, hogy hogyan bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, s mennyiben és miként volt felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga? A Blahák Eszter és Varga Benedek által megalkotott kiállítás 2015. augusztus 30-ig tekinthető meg a Semmelweis Múzeum állandó kiállításában, majd vidék városok múzeumiba, egyetemeire, kulturális intézményeibe vándorol.

A tárlat idegen nyelvű változatai is úton vannak: eddig New Yorkban az ENSZ székházban, Koppenhágában a WHO központban és számos külképviseleten volt látható. A kiállítás szeptemberben a berlini magyar nagykövetségen, októberben Teheránban, decemberben Párizsban (UNESCO) nyílik meg.