2017. szeptember 25. - hétfő

Újra Kutatók Éjszakája!

Kinyomtatom...
Kutatók Éjszakája

Idén 10 éves az Európai Unió által kezdeményezett rendezvénysorozat.

A Kutatók Éjszakájának célja, hogy felhívja a figyelmet a kutatói pályára, a műszaki és természettudományok tanulásának és oktatásának fontosságára.

Szeptember 25-én számos egyetem, kutatóintézet, ipari kutatóhely, tudományos ismeretterjesztéssel foglakozó intézmény nyitja meg kapuit, és várja a látogatókat érdekes, erre a napra időzített programokkal. Az EU megbízásából a Marie Skłodowska-Curie program keretében egy konzorcium szervezi a magyarországi programokat. Tagjai a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont, a TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Hétfa Kutatóintézet.

Az eseménysorozat hagyományosan legnagyobb vállalati partnere, az Ericsson Magyarország Kft. többek között egy új világrekord felállítását tűz ki célul.  Az Ericsson Roboskicc Challange keretében a cég K+F Központjába látogató gyerekek és felnőttek saját kezükkel készíthetik el firkabotjukat, ami több száz társával együtt rajzolja majd meg a világ legnyagyobb roboskicc képét. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. lézershow-val készül, és bemutatja a közelmúltban világhírre is szert tett repülőeszközét, a Flike-ot.

A rendezvénysorozat számos eleme kapcsolódik az UNESCO által 2015-re meghirdetett Fény Éve akcióhoz. Az Óbudai Egyetemen lehetőség lesz kipróbálni sebészeti robotokat és speciális szemüvegen keresztül szemlélhetjük a virtuális valóságot, valamint látványos kísérleteket csodálhatnak meg a látogatók a Klebelsberg Kultúrkúriában. A Planetáriumban a meteoritok nyomába eredhetnek az arra kíváncsiak, és a körfolyosón Marie Curie ösztöndíjasok irányításával haladhatnak végig egy nagyon érdekesnek ígérkező tanösvényen.

Budapesten kívül az eddig ismert programok Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Zalaegerszegen kerülnek sorra, és a részt vevő helyszínek száma még növekedni fog. A tízéves évforduló kapcsán különös figyelmet szentelnek a nagyon fiatal kutatóknak, a Fasori Evangélikus Gimnázium 10 éveseknek szervez kémiai társasjátékot, az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola megrendezi interdiszciplináris konferenciáját, amelyen 10 éves tudósjelöltek adhatnak számot szakértelmükről, tudásukról. A programokon történő részvétel ingyenes, bár néhány program esetében regisztrációhoz van kötve.

A teljes programkínálat megismerése érdekében érdemes gyakran felkeresni a folyamatosan fejlődő, alakuló weboldalt.Szeptember 25-én délutántól várják a szervezők a látogatókat az összes programhelyszínen.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Karafiáth Orsolya és íróvendége

Első vendége Háy János, aki A halottember című kötetéért a Színházi Dramaturgok Céhének "Az évad legjobb magyar drámájáért" járó díját vehette át.

plakát

Katonai kiképző területté alakul szeptember 23-án a csillebérci akadálypálya, ugyanis megrendezik a SpartanLegion elnevezésű új magyar ocr versenyt.

logó

Az eseményen 14 borászat vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott boraival.