A Frittmann Borászat lett az Év Pincészete 2015-ben!

A Frittmann Testvérek Kft igazi családi vállalkozás.

A magyar borászatban irány-és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet, amelyet szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizennegyedik alkalommal adományoztak az arra érdemesnek tartott pincészetnek.
„Az Év Pincészete” cím egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért tartósan eredményesen tevékenykedik.

„Az Év Pincészete Magyarországon 2015-ben” címet - amelyet a meghirdetők oklevéllel, emlékplakettel és vándordíjjal ismernek el, - idén a Frittmann Borászat nyerte el.

A II. helyezett a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a III. helyezett a Csányi Pincészet lett, őket oklevéllel díjazták.

„Az Év Pincészete” díjat – a meghirdető szervezetek képviselői – ünnepélyes keretek között, a média meghívott képviselőinek a jelenlétében Soltvadkerten a Frittmann Borászatban adták át. A Frittmann Borászat munkáját és kiváló borait a díjátadón Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, dr. Kiss István az MSZBSZ elnöke és Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere is méltatták.

Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat a Frittmann János és Frittmann István nevével fémjelzett kunsági borászat nyerte el - ők úgy vélik, „könnyű, gyümölcsös borokban ez a régió az egyik legjobb”. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.
„Az elmúlt közel egy évtizedben rengeteget változott a Kunsági Borvidék megítélése, a piac felismerte, hogy a könnyű, gyümölcsös borokban a mi régiónk az egyik legjobb” - mondta el Frittmann János, az Év Pincészete 2015 díj ünnepélyes átadóján Soltvadkerten. A borász szerint mára több új alföldi pincészet is kiváló borokkal jelent meg a nagyközönség előtt, így nem lehet véletlen, hogy két éve Gálné Dignisz Éva, szintén kunsági borász lett az Év Bortermelője, míg tavaly szintén a Duna Borrégióban tevékenykedő hajós-bajai Koch Pincészeté lett az Év Pincészete elismerés.

„Ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van / Mondok valamit hülyegyerek, ott van a Frittmann” - a Belga együttes mára legendássá vált boros dala felhelyezte a fiatalok térképére is a borászatot. Ráadásul, kevesen mondhatják el magukról, hogy megkapták Magyarország talán két legfontosabb borászati díját: az Év Bortermelője és az Év Pincészete elismeréseket. Ez eddig csak Bock Józsefnek, Thummerer Vilmosnak, Garamvári Vencelnek, Kamocsay Ákosnak (Hilltop) és Konyári Jánosnak (IKON) sikerült. Frittmann János az első alföldi borász, akit így, „duplán” is elismertek.

A Frittmann Testvérek Kft igazi családi vállalkozás: István végzi a szőlészeti munkákat, felügyeli az üzemben a munkákat, míg testvére, János a „fiúkkal” - vagyis a testvérpár borász végzettségű gyerekeivel, Tamással és Péterrel - a borkészítésért, pincemunkálatokért felel, illetve a kereskedelmet is ő szervezi. János lánya, Anita a marketingmunkálatokat és a vendéglátás feladatait látja el, amelyekből Frittmann Jánosné és Istvánné is kiveszi a részét.

„Külföldön, a furmint mellett az illatos magyar fajtákkal, a cserszegi fűszeressel, az Irsai Olivérrel lehetne nagyot dobni, mert ebben a ligában az élmezőnyben vagyunk, ahogyan a rozéinkkal is” - vallja Frittmann János. Igaza lehet: a Wall Street Journal idén áprilisban elismeréssel írt a Frittmann cserszegiről, így valóban lehet a magyar fajtáknak keresnivalójuk a külföldi piacokon. A borász a cserszegi fűszeres fajta nagykövete is - a híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly, a fajta nemesítője nevezte ki annak.

Egy magyar honlapot böngészve értesült arról a Frittmann család, hogy 2013-as cserszegi fűszeresük idén áprilisban a Wall Street Journalben úgy került említésre, mint ami egyike a „Five ofthe Best Wines You’ve Never Heard Of” (Öt a világ legjobb borai közül, amikről még sosem hallottál). Will Lyons borszakíró a tavaszra ajánlott borról így kezdi a méltatást: „Tedd fel a kezedet, ha valaha is hallottál a cserszegi fűszeres fajtáról - na, ugye, én sem!” Lyons szerint a Frittmann cserszegi a Sauvignon Blanc nagyszerű alternatívája. Habár a Frittmann család évente néhány ezer palack cserszegit értékesít Nagy- Britanniában és Franciaországban, az amerikai piacon eddig nem voltak aktívak. Sőt, tulajdonképpen csodaszámba megy, hogy a Wall Street Journal egyáltalán belebotlott a soltvadkerti borászat cserszegijébe. Amennyire a család vissza tudja követni az eseményeket, minden bizonnyal nagy-britanniai kereskedőjük adott egy ismerősének néhány palack Frittmann-bort, és valahogy tőle juthatott el egy cserszegi Will Lyonshoz, aki első kortyra beleszeretett a Hungaricumba. Annak ellenére méltatta a bort, hogy nyilván ő is tudja: az Egyesült Államokban jelenleg lehetetlen beszerezni, amint ezt több méltatlankodó kommentelő is megjegyezte a Wall Street Journal honlapján.
A nemzetközi elismerés annál is indokoltabb, mivel Frittmann János, a 2007-es Év bortermelője, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke a cserszegi fűszeres fajta nagykövete. A híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly még 1960-ban, Cserszegtomajon nemesítette az Irsai Olivér és a piros tramini keresztezéséből a cserszegi fűszerest. Mivel a fajta kiválóan tűri a téli hideget, és kiderült, ízletes, jellegzetes bor készíthető belőle, ezért a cserszegi hamar népszerű lett a hazai borászok között, ma már nagyjából 4 ezer hektáron foglalkoznak vele. Bakonyi Károlynak nagyon megtetszett a Kunsági Borvidéken, Frittmann Jánosnál termett cserszegi, így rábízta a fajta versenyének a megszervezését, és kinevezte Frittmann Jánost a cserszegi fűszeres nagykövetének. A sokmilliós olvasottságú amerikai lap elismerése így nemcsak Frittmann Jánosé, hanem a magyar szőlőnemesítő szakmáé, Bakonyi Károlyé - és egy igazi Hungaricumé is!

Hozzászólások (2)

  • anon
    Nico (nem ellenőrzött)

    Egy hasonló cikket találtam Frittmann bezsebelt elismeréseiről, illetve arról, hogy a Wall Street Journal is cikkezett már róluk. Érdemes ezt is átfutni - http://vinoport.hu/aktualis/a-2015-os-ev-pinceszete-mondok-valamit-ott-van-a-frittmann/2589

    okt. 30, 2015
  • anon
    Lantai József

    Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem rá, elolvasom.

    okt. 30, 2015