Több mint ezer ember volt kíváncsi a hétvégi Magic Day-re

400 ingyenesen kipróbálható játék egy nap alatt.

A gondolkodtató játékokat és a társas játszást népszerűsítették az ingyenes játéknappal. Korra és nemre való tekintet nélkül egy teljes napon át mindenki együtt játszhatott 2015. szeptember 12-én, az ötödik alkalommal megtartott Magic Day nevű ingyenes rendezvényen Újpest központjában.

A program szervezőinek célja a társas játszás és a gondolkodtató játékok népszerűsítése, ezért a látogatók több mint 400 féle játékot próbálhattak ki szakértői segítséggel. Nagyon széles volt a paletta: a babajátékoktól a felnőtt stratégiai játékokig mindenféle korosztály számára igyekeztek szórakoztató elfoglaltságot biztosítani. Gyermekek, családok és a szakma képviselői mellett hírességek is részt vettek a játéknapon, ezzel támogatva a gondolkodtató játékok szélesebb körben történő népszerűsítését. Oláh Gergő, Völgyesi Gabi, Csisztu Zsuzsa és Győrfi Pál a gyermekeikkel érkeztek, Pusztaszeri Kornél az unokájának szerzett maradandó élményt, Muri Enikő, Bagi Iván és Mahó Andrea pedig újra gyermeknek érezhették magukat néhány órára a nagy játékforgatagban. Az óriási játszótéren is összemérték a tudásukat: az IQPA részeként egy magyar fejlesztésű táblás ügyességi játékot és egy mágneses alakzatokból álló gondolkodtató építőjátékot próbálhattak ki.

A játéknapon való részvétel teljesen ingyenes volt, a szervezők belépő gyanánt arra kérték az érkezőket, hogy hozzanak magukkal kupakokat vagy megunt használt játékokat, hogy azokat jótékony célra ajánlhassák fel. Szerencsére több száz játék, és rengetek kupak gyűlt össze a lelkes közönségnek köszönhetően.
"A Magic Day célja elsősorban az, hogy a játékokat és a 'társas játszást' minél szélesebb körben népszerűsítsük. Hiszen ezt együtt csináljuk, együtt élvezzük. Ha egy család együtt játszik, egy olyan élmény, amely érzelmileg feltölt, erősíti az összetartozás érzését és tanítja a gyerekeket a világban való könnyebb boldogulásra is. Másodsorban szeretnénk megmutatni, hogy a készségfejlesztő játékok segítségével lehet öröm a tanulás. Hogy ezáltal lehet izgalmas és kalandos úton új ismeretekre szert tenni" - mondta a rendezvény főszervezője, Kanyok Éva.

"A rendezvényen idén közel 400 játékot lehetett ingyenesen kipróbálni. A különböző típusokban remélhetőleg mindenki megtalálta a számára legjobbat: egyszemélyes logikai játékok, társasjátékok, építőjátékok, foglalkoztatók, és kreatív rész várta a játszani vágyókat. 2015-ben először több eddig kevésbé ismert minőségi játék és márka is bemutatásra került: például művészien illusztrált mesevilágú játékok, a magyar készítésű Marbushka, a német Haba fejlesztő játékok, valamint a Boffin elektromos kísérletező készlet. Magyarországon itt mutatkozott be először a Logis nevű litván játékcsalád, egy BOGI nevű dán fejlesztésű játék, valamint az 'Üsd-vágd' fantázianevű hangszer, amely óvodásoknak és kisiskolásoknak nemcsak remek szórakozást és sok-sok nevetést nyújt, hanem komplexen fejleszti a gyerekeket. Újítás még idén, hogy az utcafronti bejáratnál buborékalagút és buborékgirlandok sokaságában lehetett gyönyörködni, valamint be is lehetett kapcsolódni a készítésükbe" - árulta el a főszervező.

"Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy a Monopilin és a Ki nevet a végén? túl is van élet. Mi a modern játékokat képviseljük, ezen belül főként családi játékokat mutattunk be, de voltak külön gyerekeknek szóló, és egészen speciális játékok is. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy nagy az érdeklődés ezek iránt, nyitottak rá az emberek. Én magam is játékkészítő vagyok, már több játékom megjelent itthon, szeptemberben pedig a legújabb már nemzetközileg is elérhető lesz - Magyarországon a Magic Day-en volt a premier" - mondta Hegedűs Csaba, az egyesület vezetője.