Mozivásznon tér vissza Roger Waters és A Fal

2015. szeptember 29-én, kedden este, a világpremierrel egy időben mutatták be a hazai filmszínházak is Roger Waters A Fal című filmjét.

A film több síkon kibontakozva idézi meg a kultikus The Wall album dallamait. A filmet - akárcsak az alapjául szolgáló zenét - áthatják Waters emlékei és azokból fakadó háborúellenessége. A 135 perces játékidő gerincét a világ leglátványosabb színpadi produkciói közé sorolt The Wall Live 2010-2013 világturné kimagasló minőségű, 4K/Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételei adják, köztük olyan ismert dalokkal, mint az Another Brick in the Wall Part 2, a Comfortably Numb vagy a Run Like Hell. A film ugyanakkor jóval túlmutat a színpadon: a klasszikus Pink Floyd album magával ragadó koncertélményén túl a múlttal való számvetést ábrázoló road movie is egyben, amely több síkon ábrázolja Waters háborúellenes filozófiáját, a konfliktusok emberi veszteségeire helyezve a hangsúlyt.

„Kihagyhatatlan”, „Döbbenetes”, „Elképesztően látványos”- írta a filmről a Rolling Stone és az IndieWire magazin a tavalyi Torontói Nemzetközi Filmfesztivál után, ahol óriási érdeklődés övezte a film ősbemutatóját.

A rajongóknak több mint egy évet kellett várniuk, hogy ez az úttörő koncertfilm elérkezzen a mozikba: a világpremier 2015. szeptember 29-én volt. Ezen a napon hazánkban 29 filmszínházban vetítették országszerte, magyar felirattal, a kultfilmek és színpadi produkciók bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Budapesten látható lesz az Urániában, a Corvin mozi, a Művész és Toldi mozi legnagyobb termében, valamint a Cinema City mozihálózatában. Vidéken többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Győrben, Szolnokon, Szombathelyen és Székesfehérváron is lesznek vetítések. A filmet október 1-től számos mozi továbbra is műsoron tartja.

„Remélem, ezek a vetítések világszerte jó lehetőséget teremtenek arra, hogy emlékezzünk nem csak az elvesztett szeretteinkre, de az összes többi elesettre is. Hamu vagy gyémánt, ellenség vagy barát, mindannyian egyenlőek leszünk a végén.” - nyilatkozta Roger Waters.
A vetítési helyszínek teljes listája a film Facebook-oldalán olvasható.