“Kontinenseken átívelő barátság”

Koreai Kulturális Fesztivál négy helyszínen.

Korea államalapítási ünnepének alkalmából több mint egy héten át tartó nem mindennapi kulturális fesztivált szervez a Koreai Köztársaság Nagykövetsége és annak szervezetei. Az október 3-tól 12-ig tartó programsorozat keretein belül koreai vásár, gasztronómiai sétány, K-pop táncverseny, divatbemutató, ingyenes zenés-  és táncos előadások és kiállítások kerülnek megrendezésre. A programoknak a Koreai Kulturális Központ, a Hagyományok Háza, a MOM Kulturális Központ és a Sirály sétány biztosítja a helyszínt.

Az eseménysorozatot október 3-án kezdődött a Hagyományok Háza színpadán “A király egy napja” című udvari táncelőadással a Nemzeti Gugak Táncszínház együttesének előadásában, élő zenei kísérettel. Az előadás betekintést nyújtott Korea múltjában egy olyan történeten át, ami a királyi palota egy ünnepélyes estjét jeleníti meg.

Október 7-én a MOM Kulturális Központ előtt található Sirály sétányra látogatók Koreában érezhetik magukat. Kulturális programok, vásár, koreai vállalatok standjai és gasztronómiai sétány nyílik 12 órától egészen este 20 óráig. Emelett 16 és 20 óra között a K-pop zene szerelmesei hallgathatják meg kedvenc dalaikat és mutathatják meg tánctudásukat egy verseny keretein belül. Ugyanezen a napon szemben a sétánnyal a Koreai Kulturális Központban kerül megrendezésre a hivatalos koreai nemzeti ünnep zártkörű fogadása, mely a “Kontinenseken átívelő barátság” jegyében kerül megrendezésre. Az ünnepség során a koreai divat is helyet kap majd egy rendhagyó divatbemutatón keresztül.

Október 8-tól a Koreai Kulturális Központ egyszerre két kiállítással is várja az érdeklődőket. “A modernitás jelei és a koreai tradíciók” című tárlat november 30-ig mutatja be hét koreai képzőművész koreai tradicionális színekkel és technikával készült modern formába öltött alkotásait. A kiállításon többek között kőből készült installációk, meditatív fotográfiák, koreai lakk- és textilművészet is helyet kap.

Milyennek látják Koreát a külföldiek? 2013 óta e kérdés jegyében hirdet pályázatot minden évben a Koreai Kulturális és Információs Szolgálat (KOCIS) Talk Talk Korea címmel. Kreatív fotó, videó, képregény (webtoon), képeslap és kalligráfia kategóriában készült művekkel lehetett részt venni a versenyen a világ minden tájáról. A nemzetközi pályázaton idén 143 ország, köztük Magyarország is számos kiváló pályaművel képviseltette magát. Október 8-tól november 30-ig a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében a 2014 és 2015 évi versenyek díjazott alkotásainak válogatásai kerülnek bemutatásra.

A fesztivál záró előadásán az Oulime Együttes és a Pocheon Városi Művészeti Társulat közösen lép a MOM Kulturális Központ nagyszínpadára október 12-én 18:30-tól. “Láthatatlan határvonal” című előadásuk a Jin Szigeti Szelleműző (Jindo Sitgimgut) sámánszertartás hagyományából merít, mely a hagyományos koreai temetési rituálék legkülönfélébb módozataiból  tevődik össze. A társulat mindezt egy továbbfejlesztett mozdulatsorokból álló koreográfiával és egy egyszerre modern és tradicionális zenei aláfestésű és Koreára jellemző színeket megjelenítő színpadi képpel megkompontált performansszal jeleníti meg. A darab fontos eleme, hogy modern formába öntötte a szelleműző szertartást (gut) és a sámán hitet megjelenítő művész karakterét, a sámánt (mudang).
A programokra a belépés ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek száma miatt az október 12-i előadásra előzetes regisztráció szükséges a honlapon.