A pop art legnagyobb válogatása a CAFe Budapesten

A Ludwig Múzeum október 9-én nyíló Ludwig Goes Pop tárlatában a pop art eddigi legnagyobb hazai bemutatására vállalkozik.

A komoly- és könnyűzenei koncertek mellett számos kiállítás és szabadtéri program is várja a 24. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál látogatóit. A Ludwig Múzeumban kiállított művek nagy része a múzeum alapítói, Peter és Irene Ludwig egyedülálló pop art gyűjteményének darabjai, amelyben a műfaj emblematikus művészeinek – úgy mint, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Tom Wesselmann – ikonikus művei mellet a kevésbé ismert alkotók (Howard Kanowitz, Allan D’Arcangelo, stb) és az irányzat európai képviselőinek (Peter Blake, Richard Hamilton, David Hosckney, Martial Raysse, Mimmo Rotella) munkái is megtalálhatóak. A mintegy 60 műtárgyból álló gyűjteményt a Ludwig Múzeum jelentékeny magyar vonatkozású anyaggal egészíti ki. A kiállítás egyik kuriózuma Claes Oldenburg majdnem egy egész kiállítási szintet betöltő munkája, a Mouse Museum lesz, amelyet az installáció komplex volta miatt csak kivételesen ritkán láthat a közönség. A kiállítás 2016. január 3-ig lesz látható. 

Chiléből indult és tavaly már Budapesten is hatalmas sikert aratott a 100 szóban Budapest történetíró pályázat, amelyet tavaly indított útjára a Mindspace nonprofit szervezet. Az akció szépsége az egyszerűségében rejlik: mit jelent a város a benne élőknek, milyen történeteket, emlékeket, érzéseket, benyomásokat idéz meg bennük – 100 szóban Budapest. A beküldött művek közül a zsűri által kiválasztott legjobb 100 mű kiadásra is kerül, a legjobb tizenkettőt grafikusok illusztrálják, négy mű pedig megzenésítésre kerül. Az első három helyezett pénzjutalomban részesül. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál október 2-án a Bálna Budapestben a legjobb 12 mű illusztrációját mutatta be egy kiállítás keretében.

A Magyar Festészet Napja Alapítvány rendezvénysorozatának fő kiállítása, az Élő Kortárs Festészet című, több száz kortárs műalkotást felvonultató tárlata a CAFe Budapest keretében, a Bálna Budapestben látható.
A főváros művészeti galériái is számos kiállítással várják a képzőművészet szerelmeseit. A Biksady Galériában a geometrikus absztrakció jeles képviselője, a Munkácsy-díjas festőművész, Baska József életművéből nyílik kiállítás. A Csapdába csalt fény címmel nyit tárlatot Kiskép Galéria, ahol a magyar üvegművészek alkotásaikkal a Fény Nemzetközi Éve előtt tisztelegnek.  A Bálnában a Szellemkép Szabadiskola egykori és mostani diákjainak fotográfiáiból nyílik kiállítás, Mesterek és Tanítványok címmel. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénytermében Annika Haas fotóművész képeit mutatja be az észtországi roma közösség titokzatos életéről, Mi, romák címmel. A művésznő képei 2013-ban elnyerték az Év Sajtófotója Nagydíját, a tárlat Európa számos nagyvárosa után érkezik Budapestre. A Faur Zsófi Galériában Gyenis Tibor különlegesen, domborművi eszközökkel átalakított fotóiból nyílik kiállítás. Énzsöly Kinga képei a botanikus kertek világából indulnak ki. Az arc nélküli „hajportrék” az Art9 galériában lesznek láthatók.  A Lengyel Intézet a lengyel-magyar kortárs fotóművészetből válogatott a Broken Bounderies kiállításon. A Várfok Galéria idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az ünnepi programsorozat keretében bemutatja a hazai neoavantgárd mozgalom jeles képviselőjének, Nádler Istvánnak életművét és a fiatal Sági Gyula organikus absztrakt művészetét is. A FUGA Budapesti Építészeti Központ ad otthont Szigethy Anna Lakótelep című kiállításának, a L Art Open Studios pedig a Nyitott Műtermek Délutánjának keretében enged betekintést a művészek titkos világába.

A művész kortárs művészet a négy fal közül az utcára is „kiszabadul”. A Street Art Project Performances táncművészei legújabb, Give Me a Name című produkciójukkal lepik meg napjában többször Budapest járókelőit október 4. és 18. között a város több pontján. A civil kezdeményezésre született „Színezd át!” társadalmi célú gyerekkampány egész napos gyerek-, illetve családi program keretében próbálja felhívni a figyelmet a tolerancia, az elfogadás fontosságára, a gyermeki barátságok tisztaságán, előítélet-mentességén keresztül. A rendezvénysorozat 2015 májusában kezdődött és most a CAFe keretében október 11-én a Bálnába is ellátogat.