Márton napi szenzáció

Liba sushi, sörkurzus és skót-magyar sörvacsora az V. Márton napi Borfesztiválon.

Borok-Libák-Fűszerek címmel négynapos Márton napi Borfesztivál csalogatja a gasztronómia szerelmeseit – november 5-8 között – a Gellért Szállóba, ahol nem mindennapi kínálatban lesz részünk. A „nulladik” nap – különc módon – a sör körül forog, kultúrtörténeti érdekességekkel valamint skót és magyar sörös ételekkel, a többi napokon a kortárs gasztronómia legjobb éttermeiből érkeznek séfek valamint itt kóstolható – a világon először – a Pekingi liba és a Liba Sushi, Wong mester és Maki Chef tálalásában. És lesz még megyannyi kulináris kalandtúra, amikre érdemes mihamarabb jegyet venni, mert már több programra elfogytak a belépők.

A Márton- napi Borfesztivál igazi ízorgiával készül idén, újragondolt ételekkel és programokkal valamint egy gasztrötörténeti szenzációval. Csütörtökön, a nulladik napon, egyből egy meglepő fordulattal nyit a fesztivál: a „sörre bor” bölcsessége alapján sörkurzussal és egy skót-magyar sörvacsorával indul a „bemelegítés”, ahol Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfje alkotta különleges menüsort kóstolhatjuk végig. Előételként csirke- és libamájat sörös hagymalekvárral és skót zsemlével, majd malacpofa krémlevest, végül eredeti skót haggist tűzhetünk a villánkra, a (sör)hab a tortán pedig a mogyorómousse-os fekete sör pite lesz. Az ízek összecsapása előtt azonban alapos kiképzést kaphatunk Katona Csaba történész sörkurzusán, ahol hat féle sörbe „nevethetünk” bele a történész stand up comedy-vel is felérő előadásán.

Az 5 étterem 5 fűszer vacsora keretében a Gellért Söröző, az Alabárdos, a Viator Étterem, a Mák Bistro és a Laci!Konyha!, azaz öt kiváló hazai étterem séfje készít ízletes „ódát” egy-egy fűszerhez. A menüsoron olyan fogások szerepelnek, mint a frissítő citromverebénás libamáj, a zöldkorianderes libaleves, az ínycsiklandozó lestyános libaszárnytő vagy a libával töltött káposzta. A fogásokat pedig a VinCE Magazin főszerkesztője által ajánlott borokkal lehet leöblíteni.

Nem csak kóstolni ér a különféle fűszer és étel kompozíciókat, a Fűszerkurzus keretében most azt is megtudhatjuk, hogy miként érdemes a fűszerekkel bánni. A mesterkurzus előadói között van Ambrus Lajos, aki a novemberben megjelenő Magyar konyha magazin Fűszerkönyvének szerzője, segítségével a tradicionális és újhullámos hazai fűszereket fedezhetjük fel, Herczeg Ágnes borszakértő a fűszerek és a borok párosításáról beszél. Pénteken Litauszki Zsolt a Zsidai Group kreatív séfje kurzusán a fűszerek gyakorlati használatát sajátíthatjuk el, míg szombaton Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és az Onyx F&B igazgatójának falatkáit ízlelhetjük meg.

Az igazi világszenzációt azonban a vasárnapi brunch menüje jelenti: a Márton napi terülj-terülj asztalkámon debütál a világon elsőként a meghökkentő ízeiről elhíresült Wang mester pekingi libája, a modern japán konyha legismertebb hazai képviselője, Maki Chef liba sushija, és a Gellért vezető séfjének boros libapaprikása. Közkívánatra pedig a pekingi libát a pénteki és szombati fesztiválnapokon is megkóstolhatjuk.

Elkapkodták már a jegyeket a Gellért „specialitása”, a Lakosztályétterm idei kínálatára, ahol első nap a kelet varázsait idézik meg, másnap a huszas évek Amerikájába repítenek Héjja László, a Gellért mesterszakácsának ételkompozíciói.
Nem csak ezekért a gasztronómiai kalandokért érdemes ellátogatni az eseményre, hanem a borokért is! Pénteken a Bor és Piac válogatásában olyan kézműves borászatok, vidéki gyöngyszemek érkeznek, akiknek boraival ritkán találkozhatunk a fővárosi boros polcokon.

Szombaton a Bortársaság válogat, a legnagyobb neveket és legkiválóbb borokat felsorakoztatva a kiállítók között. A korlátlan bor- és pálinkakóstolás mellé mindkét nap gasztro kiállítók is csatlakoznak. Ott lesz az Aranyszarvas, a Bükki Sajt és a mára már fogalommá vált Zing Burger.
Mindkét nap lesz After Party is, pénteken a Sister Act, azaz Tóth Vera és Tóth Gabi koncert, utána pedig DJ Garami szórakoztatja a nagyérdeműt, szombat estére pedig érkezik a Kiscsillag zenekar és az Anima Sound DJ Set. Az After party alatt az ország egyik legfelkapottabb helye, a DiVino Borbár várja a vendégeket.

Belépő a sörkurzusra 3.490 Ft, a 4-fogásos skót-magyar sörvacsora, belépéssel a sörkurzusra 6.990 Ft. Egynapos belépő a fesztiválra és az after partyra, korlátlan kóstolással és kóstolópohárral 5.990 Ft, mindez az 5 fűszer-5 étterem borvacsorával kiegészülve 12.990 Ft. A lakosztályétteremre pedig már nem lehet jegyet kapni.
A borfesztivál telekommunikációs partnere a Vodafone.
Program-naptár, borászatok, menüsorok, koncertek és további részletek itt.