A művészet templomai: Firenze és az Uffizi képtár 3D/4K

Lenyűgöző utazás a kortalan szépség világába december 17-től országszerte a mozikban, magyar szinkronnal!

A Pannónia Entertainment bemutatja:
A Sky 3D és a Sky Arte, a Nexo Digital, valamint a Magnitudo Film produkcióját
(Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban)
A művészet templomai – Firenze és az Uffizi képtár 3D
színes, szinkronizált olasz film, 95 perc, 2015 (3D, 4K formátum)
Rendező: Luca Viotto

A Vatikáni múzeum 3D alkotóinak legújabb mozifilmje rendkívül látványos ismeretterjesztő alkotás, egy sokoldalú utazás Firenzébe, az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjellemzőbb műremekeinek megismerésén keresztül; Michelangelo, Brunelleschi, Raffaello, Leonardo, Botticelli és további művészóriások alkotásaival és az azoknak otthont adó "kincsek tárházával", az Uffizi képtárral a központban.

Leonardo: A háromkirályok imádása című festménye 2016-ban, sokéves restaurátori munka után ismét hiteles állapotában tekinthető meg, a restaurált festményt e film nézői láthatják először egykori fényében. Ízelítőt kaphatunk az izgalmas, de sötétebb hangulatú, félelmetes lényekkel teli festmények világából is, például Caravaggio művein keresztül.
Minden szempontból a művészet játssza a főszerepet a filmben, köszönhetően annak, hogy a reneszánsz patrónusok kvintesszenciája, Lorenzo de' Medici a képzeletbeli idegenvezetőnk, akit a Spartacus c. filmből ismert Simon Merrells személyesít meg. A szakmai háttér hitelességét a film tudományos szakértője, a nemzetközileg elismert reneszánsz-specialista, Arturo Galansino garantálja, aki a londoni Royal Academy of Arts kurátora és a firenzei Strozzi Alapítvány elnöke. Ő és Prof. Antonio Natali, az Uffizi igazgatója választotta ki és méltatta a filmben bemutatásra kerülő, kulcsfontosságú műveket.

Lenyűgöző utazás a reneszánsz bölcsőjébe
A Firenze és az Uffizi képtár 3D jóval több, mint egy klasszikus művészeti dokumentumfilm. Ez egy többrétegű, több érzékszervet megmozgató betekintés az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjelentősebb műalkotásainak segítségével.
A világon először készült mozifilm egy komplex “szabadtéri múzeumban”, azaz Firenze városában, ráadásul a 3Ds technológia lehetővé teszi, hogy a néző teljesen beolvadjon a filmbe, soha nem tapasztalt térélménye legyen: a műremekek magukért beszélnek, szépségüket a 3D-s technológia csupán még lefegyverzőbbé teszi.
Mesélőnk, a legismertebb reneszánsz hatalmasság, a Simon Merrells alakította Lorenzo de' Medici, egy izgalmas és érzelemgazdag fiktív szálat gombolyít fel, miközben a legféltettebb titkaiba avat be. Kalauzunk még Antonio Natali, aki immár tíz éve áll az Uffizi képtár élén; Marco Ciatti, a Kőtár műhelyének vezetője; valamint Arturo Galansino, a Strozzi-palota igazgatója.

A Firenze és az Uffizi képtár 3D/4K új szintet jelent a művészeti dokumentumfilm-gyártás történetében, a film 3D és 4K nyújtotta vizuális lehetőséget maximálisan képes kiaknázni. A különleges narráció azt a célt szolgálja, hogy a művészet még szélesebb körhöz jut el, ne csak a művészetkedvelőkhöz. A film során 10 múzeum 150 műalkotását láthatjuk, köztük a világ leghíresebb műkincseivel: a Brancacci-kápolnát, a  Bargellót, a Medici palotát, bejárjuk Firenze utcáit és sikátorait, körberepüljük Brunelleschi kupoláját; először madártávlatból, majd belülről, részletezve is látjuk a Palazzo Vecchiót és az Uffizi képtárat,  az Accademia szobortárát, valamint olyan, képeslapra illő műemlékeket is, mint a Ponte Vecchio vagy a Piazza della Signoria. E 9 részes utazás a szabadtéri múzeumon, azaz Firenzén kívülre is elrepít minket: Toszkána békés lankáira.
A Firenze és az Uffizi képtár 3D egy új, kreatív, „történetmesélős” narrációval dolgozik. Az „időutazó narrátor” révén beavatottnak érezzük magunkat, egy kortárs szemén keresztül látjuk Firenze utcáit, templomait, palotáit, hídjait, kertjeit, festményeit és szobrait. 

A Firenze és az Uffizi képtár 3D/4K igazi kuriózum, ugyanis egy olyan felbecsülhetetlen értékű Leonardo-műalkotás restaurációs eljárását is bemutatja, mint a képtárban 2011 óta nem látható A háromkirályok imádása. Marco Ciatti, a Kőtár műhelyének szakfelügyelője a restauráció eredményeiről számol be, a rejtett részletekről, amelyek a feltáró munka során kerültek napfényre, valamint az alkalmazott technikákról.