Merre tartasz, Ember?

Másvilági tragikomédia Szepes Mária művei alapján.

Az írónő művei ihlették a Merre tartasz, Ember? című új darabot. Különleges produkció született: a Vörös Oroszlán után újabb színházi élménnyel gazdagodhatnak Szepes Mária olvasói, de megismerkedhetnek vele azok is, akik mindeddig nem kerültek közelebbi kapcsolatba az „ezotéria nagyasszonya”, a népszerű írónő műveivel és gondolatiságával. A Merre tartasz, Ember? című darabot december 14-én este mutatják be a Centrál Színházban, majd a premier után átadják a Szepes Mária-díjakat.

A címben szereplő kérdés időszerűbb, mint valaha. A zenés-táncos, álmokkal, víziókkal és valósággal teli darabban a csalódott, másokat hibáztató, önsajnálatba merülő Embert Szepes Mária szelleme vezeti befelé-felfelé. A főszereplő újraéli élete fontos állomásait, szembesül saját hibáival és tévedéseivel, és az önismeret, a szellemi fejlődés útját járva rádöbben, hogy csak önnönmagán keresztül juthat ki az önmaga emelte falak közül, saját belső börtönéből. Vajon sikerül, s ha igen, mi az ára? Bár a téma nagyon is komoly, a darab nem nélkülözi a humort és a vidámságot, miközben a nézők saját élethelyzeteikkel találhatják magukat szembe.

Másvilági tragikomédia – ez a darab alcíme, amire rá is szolgál. Jaross-Giorgi Viktória, a darab írója, rendezője, koreográfusa - egyben producere - a humort sem nélkülöző víziókban álmodta színpadra az Ember szenvedésekből született felismeréseit, önmagával való küzdelmét és azt, végül hogyan talál magára. A kétségbeesett és elkeseredett Embert – alakját Almási Sándor formálja meg igen sokoldalúan – Szepes Mária szelleme – Nyakó Júlia – vezeti „befelé és felfelé”, miközben szembesül élete hibáival és tévedéseivel. A filmbetétek, vetített képek, a tánc és a zene – utóbbi Szirtes Edina Mókus előadásában, aki „minden hangszeren játszik” – aláhúzza és kiemeli a mondanivalót, egyben különleges összművészeti produkcióvá emeli a darabot.

A premier bevételének 30 százalékát az alkotók Szepes Mária szellemében adományként felajánlották, azt a Bethesda Gyermekkórház Égési Centruma kapja meg, az adományt a premiert követően dr. Bene Ruzsena veszi át.
A decemberi bemutató után legközelebb január 30-án, majd minden hónapban egy-két alkalommal műsorra tűzik a Merre tartasz, Ember? című  előadást.  

A darabot Szepes Mária születésének 107. évfordulóján, 2015. december 14-én mutatják be.
Szereplők:
Férfi: Almási Sándor
Mester: Nyakó Júlia
Feleség: Kakasy Dóra
Amarusaja (zenész – énekes): Szirtes Edina Mókus
Démon 1. Táncos lány: Szuhánszki Gréta / Szamosi Judit
Démon 2. Táncos fiú: Ungi Krisztián / Fülöp László
Dramaturg: Lőrinczy Attila, jelmez-díszlet: Daróczi Sándor
Zeneszerzők: Szirtes Edina Mókus/Kunert Péter, videó: Karcis Gábor
Író-rendező-koreográfus: Jaross-Giorgi Viktória

Hozzászólások (1)

  • anon
    JS (nem ellenőrzött)

    kitűnő darab, kitűnő színészi alakításokkal, de kiemelem Almási Sándor alakítását és a rendezői koreográfusi teljesítményt.
    Minden fiatalnak meg kell nézni és középkorúnak is, hogy korunk mindennapjai hogyan győzik le az Embert észrevétlenül.., ha időben elmarad a felismerés...

    febr. 04, 2016