Star Wars: Az ébredő Erő - Spoiler Mentes Kritika

Amikor felcsendült a főcímzene a moziteremben tapsvihar hangzott fel. Ennyire vártuk mindannyian, hogy ez a történet folytatódjon. (Vicces, hogy bár a Disney megvette a jogokat, a film elején azért a Lucasfilm logója csillant fel, holott George Lucas már csak kreatív tanácsadóként vett részt a munkálatokban.)

Bevallom, a trailerek alapján arra számítottam, hogy ez az új Star Wars rész nem lesz valami nagy szám. Hogy majd eljátsszák ugyanazt a story-t csak most egy lány a főszereplő és vele van az erő és hogy van egy főgonosz is aki maszkban szaladgál mint anno Darth Vader. Ha belegondolok, most hogy láttam a filmet nem sokat tévedtem, de ez kb. annyira részletesen írja le a történetet mintha azt mondtam volna, hogy a jó és a rossz harcáról szól.

A sztori teljesen más mint, amire a bemutatók alapján számítani lehet.  Nem lövök le semmi poént, ha elmondom, hogy a történet ott folytatódik ahol az utolsó rész véget ért, csak eltelt azóta néhány év. De hogy mennyi, az csak a film közepe felé kezd kiderülni. A lázadók még mindig a sötét erővel harcolnak, csak most nem Sith-eknek hanem Első Rendnek hívják magukat. Új vezetőjük lett - aki kinézetre Gollam és egy UFÓ keveréke - akiről egyelőre ebből a részből nem derült ki semmi, az hogy kicsoda, honnan jött és miért ő lett a főgonosz. Mindenki Luke Skywalkert keresi az egész galaxisban. Jobban mondva a térképért megy a küzdelem, ami elvezet hozzá. Így keveredik képbe a főszereplő lány is, Rey aki megtalálja a droidot, aki a térképet rejti. Ez a robot BB-8, aki úgy néz ki, mintha R2-D2 fejét egy gömbre helyezték volna. Egyébként ez a robot a valóságból került a filmbe, mert megtetszett a filmkészítőknek. Az biztos, hogy terepviszonyok között jobban boldogul, mint a jó öreg R2.

Az ébredő Erő már az elejétől fogva pörgős, hozza az összes Star Wars klasszikus jelenetet (szándékosan nem írtam klisét mert elég jól kavarták a kártyákat, hogy ez ne negatívan jöjjön le): van benne repülős megsemmisítése a végső célpontnak, lézerkardos közelharc, halálcsillag, bárjelenet fura figurákkal, de hiába láttuk ezt már korábban, mégis teli van váratlan fordulattal. A régi szereplők fokozatosan bukkannak fel a történetben. Nem titok, hogy Chewbacca, Han Solo, Leia, R2-D2, C-3PO, az Ezer éves sólyom és Skywalker is feltűnik a mostani részben. Gondoltak a történet folytathatóságára is és nagyon sok szálat nyitottan hagytak, de nincs az a „Gyűrűk Ura” érzése az embernek a film végén, hogy „Jaj most akkor ez a vége?” és 1 évig várnom kell, hogy megtudjam, mi lesz most?

A látvány a régi Star Wars részek képi világát hozza, holott már jócskán CGI-t használtak, kivéve a karaktereknél, mert ott igazi maszkos figurák vannak. Több részletet nem szeretnék elárulni, mert akkor nem érdemes megnézni a filmet, amit igenis minden Star Wars fan nézzen meg, mert az erő tényleg újraébredt.

10/10 pont

Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: Episode VII - The Force Awakens) - színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: J.J. Abrams
Szereplők: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher

Hozzászólások (2)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    A film nagyon jó, de a történet nem igazán követi a ,,csillagok háborújának'' kronológiáját. Tény, hogy Solo fia átállt a sötét oldalra, de őt nem Ben-nek hanem Jacen-nek hívták. Ben Luke Skaywalker és Mara Jade fia volt.Chewbacca szereplése is megkérdőjelezhető , mert ő már korábban életét vesztette a Yuuzhan Vongok elleni háborúban.

    dec. 20, 2015
  • anon
    FaunaFlora (nem ellenőrzött)

    A Lucasfilm Ltd. logója nem vicc, hanem a valóságot tükrözi: a Disney ugyanis nem pusztán a „jogokat”, hanem magát a céget vette meg. És egyúttal (az előbbi hozzászólásra reagálva) bejelentették, hogy a filmektől függetlenül megjelent regények nem a „kánon” részei – valójában eddig sem voltak teljesen azok, Lucas is beszélt már arról korábban, hogy a filmek történetének írásakor őt nem kötelezik a Star Wars-témájú művekben szereplő történések. Tehát a filmekben figyelmen kívül hagyják, hogy a különböző regényekben Csubakka meghal, vagy hogy másképp hívják Han vagy Luke gyerekeit stb.

    dec. 20, 2015