Ünnepeljük együtt május 8-án az Európa-napot

Rúzsa Magdi az idei Európa-nap fő fellépője.

Futóverseny, családi- és gyerekprogramok, EU-s információk, valamint könnyűzenei koncertek a Margitszigeten. Rúzsa Magdi koncert, 12 év – 12 km futás, EU-s információk, a Rutkai Bori Banda előadása, az Ivan and the Parazol és a Mary Popkids zenekarok fellépése, valamint változatos gyermek- és szabadidős műsorok, játszóházak – többek között ezekkel a programokkal vár mindenkit május 8-án, vasárnap reggel tíztől este kilencig az Európa-nap a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

Május 8-án nagyszabású fesztivállal ünnepeljük az Európa-napot és Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulóját. A nap nyitásaként Budapest egyik legzöldebb sportkomplexumából, a Margitszigeti Atlétikai Centrumból startol az immár hagyománnyá vált futóverseny, amely a főváros uniós forrásból megújult létesítményeit érinti, 12 kilométeres távja pedig 12 éves uniós tagságunkat szimbolizálja. Az útvonal érinti a Vígszínházat, amelynek tetőszerkezetére uniós támogatással került napelemes rendszer. A futók útba ejtik a budapesti közbringarendszer, azaz a BUBI egyik dokkolóját, később pedig a Berzsenyi Dániel Gimnáziumot, valamint az Óbudai Múzeumot. A futás elhalad az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, a Császár-Komjádi Uszoda, illetve a Betegápoló Irgalmas Rend épülete mellett is. Ezekben szintén jelentős energetikai beruházások történtek uniós forrásokból.

A nap folyamán mindenki talál a korosztályának és érdeklődésének megfelelő programot. A gyerekeket a Rutkai Bori Banda koncertje, ugrálóvár, többféle játszóház, a MókaTér, illetve a Papírszínház előadása, valamint Kovácsovics Fruzsina fellépése várja. A fiatalok a Mary Popkids, az Ivan and the Parazol, és a Jónás Vera Experiment koncertjét élvezhetik.  Az Európa-napot Rúzsa Magdi fellépése zárja.

A koncertek, programok és színházi előadások között érdemes felkeresni az európai uniós szervezetek sátrait, amelyek az EU-t érintő, változatos témákkal, kvízekkel és különféle játékokkal várják az érdeklődőket. Kiemelt szerepet kap a munkavállalás: a karrierambulancia szakértői tanácsokat adnak önéletrajzírással vagy a munkaerőpiacra való visszatéréssel kapcsolatban, az uniós szervezetek információt nyújtanak külföldi munkavállalásról, ösztöndíj-lehetőségekről és önkénteskedésről, valamint olyan alternatív foglalkoztatási lehetőségeket is bemutatnak, amelyek Magyarországon még kevéssé elterjedtek. Több helyszínen foglalkoznak majd a környezetvédelemmel, a digitális korral és digitális oktatással, az esélyegyenlőséggel és a diszkrimináció elleni küzdelemmel.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, illetve a Fővárosi Önkormányzattal.
A programokon való részvétel ingyenes.

Európa-nap 2016 - program
Nagyszínpad
09:00-10:00  Futóverseny, bemelegítés
10:00-12:00  12év - 12km EU-s futás Budapesten
12:00-13:00  Megnyitó és köszöntők
                         A futóverseny eredményhirdetése
14:30-15:00  Jónás Vera Experiment
16:00-17:15  Mary Popkids
17:45-19:00  Ivan & The Parazol
19:30-21:00  Rúzsa Magdi
Pódiumszínpad
11:00-12:00 Rutkai Bori Banda
12:30-13:30  Papírszínház: Brémai Muzsikosok
13:30-14:30 Esélyek, tehetségek – összefogás bemutatkozik a Polgár Alapítvány
15:30-16:00  Móka Tér - Mese a Látóhegyről
17:15-17:45  Kovácsovics Fruzsina
2016. május 8. 10:00 - 21:00, Európa-nap 2016
Margitszigeti Atlétikai Centrum