Újra SZ.I.N.T fesztivál a Jókai Színházban

VI. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Jókai Színház a Színitanházzal karöltve a Színi Iskolák Nemzetközi Találkozóját, amelyre május 5-8. között kerül sor a színház falain belül.

A fesztivál leginkább a szakmai találkozások szempontjából érdekes, de a sok tartós kapcsolat kialakítása sem utolsó szempont a szervezés részéről. Amellett, hogy óriási buli a diákoknak meglátogatni egy kőszínházat, akár egy másik országban, betekintést nyerhetnek abba a munkába, amely a mi műhelyeinkben készül. Ilyenkor minden osztály hoz magával egy előadást, amivel bemutatja a náluk folyó munkát.

A darabokon kívül a Színitanház igyekszik minél több színes programmal szolgálni a vendégeknek. A házigazda természetesen a békéscsabai Színitanház teljes diáksága lesz, akik gondoskodnak a jó hangulatról és a játékokról. Közös, interaktív játékokat tervezünk, beavatási ceremóniával, de lesz lélekemelő „bohóckodás”, illetve „színházbejárás” címen, humoros vetélkedő, tolmácsok segítségével; de tervben van egy közös „SZINTakció” minden csapatból egy fő szereplésével fél órás improvizációs előadás készítése, illetőleg „örömzene”, kreatív hangkeltő eszközökkel.

A rendezvényre öt iskola adta be jelentkezését. Érkeznek vendégek Szerbiából, Ukrajnából, Kaposvárról és Budapestről is. Az Újvidéki Művészeti Akadémia két magyar és egy szerb nyelvű osztállyal érkezik hozzánk, akik a Cernodrinski hazatérése, a Sexpeare és az Anton Ruletka című előadásukat hozzák magukkal. A Kijevből érkező vendégek Sławomir Mrożek: Mulatság című vizsgájukkal jönnek. A Gór Nagy Mária Színitanoda a Játékstílusok című workshopot hozza, a Pesti Magyar Színiakadémia pedig a Felhőfi-Kiss László Puncipoly című vizsgájával érkezik majd. Izgalommal várjuk vendégeink érkezését!

Az előadások bárki számára ingyenesen megtekinthetőek az Ibsen Stúdiószínházban.