2017. július 23. - vasárnap

Pelcz Benjámin: Vulgáris paradoxonok

Kinyomtatom...
Meghívó

A NextArt Galéria kiállítása június 2-ától.

A tálatot Téglásy Lili művészettörténész nyitja meg 18:30 órakor.

Pelcz Benjámin nemrég végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. Legutóbbi szoborsorozatában azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az emberi elme a szín és forma alapján vajon meddig asszociál egy-egy jól ismert, hétköznapi tárgyra, avagy szituációra.

Alkotásainak kiindulópontjául a saját környezetében megfigyelt tárgyakat használja, amelyeket életre kelt, majd egyszersmind szoborba is zár. Felhasználva a geometrikus stilizálás adta lehetőségeket olyan kompozíciókat hoz létre, melyek kizárják az esetlegességeket, és tulajdonképpen ipari formák metamorfózisává alakítja át azokat.
Ez egy végletekig személytelen, objektív modellező folyamat, amely elsősorban az értelemre és nem az érzelmekre hat. A lehető legjobban érthető formai egységekre törekszik. A műalkotás szerkezete alapelemekre egyszerűsödik, így a konstruktivista művészeti felfogáshoz közelít.

A kiállított plasztikák ugyan rendkívül narratív tárgyakat és helyzeteket jelenítenek meg, a hangsúly mégsem rajtuk van. A didaktikus alkotói folyamat az, amely Pelcz művészetét meghatározza. Nem enged teret még az anyag esetlenségének sem. A precizitás nála felülmúlja az értelmezhetőség kérdését.
A cél e tárgyak egy újabb szempontból történő megközelítése, ahol ezek az asszociatív leredukált formák, mint a terek ritmikus szerkezetei jelennek meg.

Pelcz Benjámin a NextArt Galériában bemutatott kiállításán arra tesz kísérletet, hogy egy olyan újfajta perspektívát teremtsen a számukra, amelyben maga az alkotói folyamat is tükröződik.

A kiállítás megtekinthető: 2016. Június 18-ig
NextArt Galéria, Aulich u. 4-6.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A világ egyik legkedveltebb tárlata hamarosan Budapestre jön.

plakát

Július 4-én az idén végzett hallgatók legjobb diplomamunkái láthatók.

plakát

Osztrák Kulturális Fórum, Orońsko Szobrászati Központ és a budapesti Lengyel Intézet közös projekt kiállítása a Platán Galériában.