Hamburgba megy a magyar zeneipar

Live Music Hungary.

A Reeperbahn fesztivál Európa egyik legpatinásabb showcase (azaz a zeneiparnak és szakembereinek a konferenciája, tipikusan itt fedezik fel az új menő bandákat) fesztiválja és konferenciája, az észak-német kikötővárosban, Hamburgban, ahol idén először képviselteti magát a magyar zeneipar egységes delegációval.

A menedzsereken, bookeren túl négy hazai előadó is fellép – Stahl Barbara, The Adolescens, Mongooz and the Magnet, Mörk -, hogy megmutassák a külföldi szakembereknek, milyen menő hangok szűrődnek ki manapság Magyarországról. Talán elárul valamit a rendezvény súlyáról a következő tény: jónéhány évvel ezelőtt itt fedezték fel a Beatles-t.

A dolog jelentőségét az mutatja, hogy országos szinten eddig meghívást sem kapott hazánk, idén viszont egyből négy zenekarral mutathatjuk meg magunkat. Az utóbbi években érezhetően elindult valami a magyar zeneiparban, most már nem csak fesztiválokban és klubokban vagyunk erősek, de olyan friss, tehetséges előadókkal is büszkélkedhetünk, akik gond nélkül megállnák a helyüket külföldi színpadokon is. Itt az ideje, hogy ezt a külföldi koncertszervezők, promóterek, zenei szakemberek is megtudják! A Cseh Tamás Programnak köszönhetően idén 20 magyar zenei szakember – menedzserek, bookerek, klubok szervezői, kiadó vezetők – együtt képviselik majd a hazai zeneipart a Reeperbahn fesztiválon szeptember 21. és 24. között. Persze, a szakembereken túl négy feltörekvő magyar banda is ott lesz, hogy bemutassák, milyen innovatív zenekarok pörögnek ma Magyarországon, így a Reeperbahn fellépői között tudhatjuk Stahl Barbarát, a The Adolescenst, a Mongooz and the Magnetet és a Mörköt.

Miért érdemes rájuk figyelni?
Stahl Barbara itthon az elektronikával átitatott r&b egyetlen hazai képviselője, 9 című bemutatkozó albuma májusban jelent meg High Love producerálásával, Flower című dalához pedig nyáron forgatott egy művészi és érzéki videót. 
A Mörk is hasonló hirtelenséggel bukkant fel a könnyűzene egén, stand-up jazz és filozofikus popként aposztrofált dalaikkal, melyek merítenek a jazz, a hiphop és a rock dallamvilágából is. Egy biztos, a Mörk nem csak a stílusokkal, de a dalok szerkezetével is imád kísérletezni és improvizálni, így a koncertjükön bármi lehet, amire nem számítasz és pont ezért izgalmasak.
A Mongooz and the Magnet Pécsett, az orvosi karon látott napvilágot, ír, norvég és magyar zenészek találkozásának hála. A trió piszkos bluesból, pimasz rock and rollból és némi funkból keveri ki táncolnivaló muzsikáját, melyet már Please Be Naked című lemezük is őriz.
A négyesből a The Adolescens számít a „legöregebbnek”, ők 2012 óta nyomják a ’60-as, ’70-es évek rock and rolljától inspirálódott indie rockot. A zenekar idén jelentette meg legelső LP-jét, mely olyan, mintha a legenergikusabb koncertjeik esszenciája lenne.

A „mester négyes” szeptember 24-én lép fel a direkt a magyar zeneiparra fókuszáló Live Music Hungary Showcase-n.
A Reeperbahn fesztiválon való szereplés és a 20 fős magyar delegáció jelenléte és összefogása pedig azt vetíti előre, végre eljött az ideje annak, hogy a hazai zenekarok a nemzetközi porondon is megmutassák magukat.