Moliére: A fösvény című vígjátéka a Békéscsabai Jókai Színházban

Merő Béla rendezésében a Jászai-díjas Bartus Gyula címszereplésével.

"Bergson eltűnődik arról A nevetés című rövid, ám annál velősebb és lényegre törőbb munkájában, mi lenne akkor, ha Harpagonban nem a zsugori és önző öregembert látnánk, hanem a gazdasági zsenit, a spórolásával biztos gazdasági alapot teremtő családfőt. Lehetne, persze, egy ilyen nézőpont, és ehhez megfelelő verzió is Ez esetben meghajtanánk a fejünket előtte. Ám Moliére-t nem ez a tulajdonsága érdekelte a figurának. Az ő Harpagonja igenis zsugori, betegesen gyáva és reflexből gyanakodó figura. Már-már a gonoszságig kapaszkodik a garasaiba. Mindegy is neki, hogy maga körül tönkre tesz mindent és mindenkit – persze, az írói bravúr (a vígjátéki követelmények szerint) ezt a gonoszságnak tűnő anyagi monomániát is a humor, a nevetés szolgálatába állítja. Mégis, keserűség vegyül a nevetésünkbe, amikor a magára maradt öregember, ládikójába kapaszkodva, kilép – ebben az előadásban – a semmibe…

A darabot Merő Béla, az ifjabb korosztályok avatott ismerője rendezte, Zalán Tibor dramaturg kurtította nézhető és (ma) elviselhető hosszúságúra. Az előadást megelőzően kor- és korszakismertetőt kapunk a francia felvilágosodás jeles századáról és a commédia del’arte figuráiról, amelyek többek között Moliére darabjaiban lettek irodalmi és drámai értékűvé.
Aztán elindul a színpadon a fergeteges játék, a nézőtéren pedig az ugyancsak fergeteges nevetés. Bár a Jókai Színház elsősorban a középiskolás diákok figyelmére és részvételére számít, gondol valamennyi korosztályra. S nem mellesleg: színházunk vezető színművészének, Bartus Gyulának valóságos jutalomjáték a címszerep s ő tesz is érte, hogy valóban azzá váljék! " (Seregi Zoltán igazgató)

Molière:
A fösvény - vígjáték két részben

Fordította: Illyés Gyula
Harpagon, Cléante és Eliz apja, Marianna széptevője - Bartus Gyula Jászai-díjas
Cléante, Harpagon fia, Marianna szerelmese - Vadász Gábor
Eliz, Harpagon leánya, Valér imádottja - Komlósy Kata szh.
Valér, Anzelm fia, Eliz szerelmese - Nagy Róbert
Marianna, Cléante imádottja; Harpagon is szereti - Cserna Lili e.h.
Fruzsina, házasságszerző - Kovács Edit
Claude asszony, Harpagon cselédje - Lakatos Viktória szh.
Simon, pénzközvetítő - Korom Gábor
Anzelm, Valér és Marianna apja - Mészáros Mihály
Jakab, Harpagon szakácsa és kocsisa - Csomós Lajos
Fecske, Cléante inasa - Szabó Lajos
Keszeg, Harpagon inasa - Petri Viktor szh.
Zsbszár, Harpagon szolgája - Szabó Zoltán
Rendőrbiztos - Hodu József
Zene: Oleksandr Gonobolin Ukrajna Érdemes művésze
Dramaturg: Zalán Tibor József Attila- és Babérkoszorú-díjas
Rendező: Merő Béla