A Patricius Borház az Év Pincészete 2016-ban

Oklevelet, emlékplakettet és vándordíjat vettek át október 20-án.

„Az Év Pincészete” díjat a meghirdető szervezetek képviselői ünnepélyes keretek között, a média meghívott képviselőinek jelenlétében adták át Bodrogkisfaludon a Patricius Borházban.

A Patricius Borházat a Kékessy család alapította 1999-ben. A Bodrogkisfalud határában fekvő I. osztályú történelmi dűlőkben 85 hektáron termelik a borvidékre jellemző szőlőfajtákat - a Furmintot, Hárslevelűt, Sárga muskotályt, Zétát és Kövérszőlőt. A birtokközpont a Várhegy dűlőben épült fel az - 1867-ben megjelent Tokaj Hegyalja Albumban is szereplő - uradalmi présház átalakításával, amely egyszerű és letisztult elemekből építkezik, visszafogottan sugallva a nemesi eleganciát. A birtok szimbólumához ma már egy organikus stílusban épült, modern, három szintes gravitációs rendszerű borászati feldolgozó csatlakozik, amely zöld tetővel és finom vonalvezetéssel illeszkedik a világörökségi kultúrtájba, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését. Az egyedi panorámával rendelkező borterasz részét képezi a ritkaságszámba menő szőlőfajtákat bemutató szőlőfajta gyűjtemény. A jó ízléssel megkomponált birtokközpont Salamin Ferenc építész munkája.

A három szintes, földbe süllyesztett, modern és korszerű borászati feldolgozó 2005-ben készült el, ahol a szőlő legkíméletesebb feldolgozását lehetővé tevő gravitációs technológiát alkalmazzák. Az egyes szinteken zajlanak a különböző munkafolyamatok. Az első szinten a szőlő átvétele, mérlegelése, válogatása, bogyózása és héjon áztatása, a második szinten a kíméletes préselése, míg a legalsó szinten az acéltartályos és hordós érlelés. A dűlőszelektáltan pincébe kerülő tételekből gondos borászati munkával nevelik boraikat, amelyek így követik az egyes dűlők gazdag adottságait. Boraik készítésekor a komplexitás, a harmónia és egyensúly elérése a fő szempont. Portfóliójukban három kategória található: a száraz borok, a késői szüretelésű borok és az aszú. Az első száraz furmintot 2005-ben, az első sárga muskotályt 2008-ban, az első hárslevelűt 2009-ben készítették. A vulkanikus eredetű talaj ásványossága és a fajták egyedi ízei adják meg a borok alapvető értékeit.  Az első késői szüretelésű boruk – egy kiváló évjáratban – 2003-ban készült, amely a Katinka nevet kapta és mára már védett márkanév, mint ahogyan a cég neve a Patricius is. Aszúboraikat 2,5-4 éves fahordós érlelés után palackozzák.

A Patricius borok egyediségét és minőségét a világ nagy borversenyein szerzett több mint 30 aranyérem bizonyítja, amelyhez társul a 2013-ban elnyert „Év legszebb szőlőbitoka” és a frissen kapott „Év Pincészete 2016” díj is.
A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet, amelyet szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizenötödik alkalommal adományoztak az arra érdemesnek tartott pincészetnek.

Az Év Pincészete” cím egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért tartósan eredményesen tevékenykedik.