Ősbemutató a Vigadóban

Liszt Ferenc: A négy elem - zenekari változat.

2016. november 15-én 19.30 órától a Concerto Budapest és a Szent Efrém férfikar közösen mutatják be Magyarországon először nagyzenekari változatban Liszt Ferenc A négy elem című kompozícióját. Vezényel Hamar Zsolt.

Liszt Ferenc 1844-ben – Európa ünnepelt sztárzongoristájaként – Marseille-ben koncertezett, ahol egy provence-i költő, Joseph Autran is élvezte lenyűgöző játékát, s egy versét ajándékozta a nagy géniusznak. A Les Aquilons (Északi szelek) című romantikus költeményt Liszt megzenésítette férfikarra és zongorára, és Marseille-ben be is mutatták.

A Szent Efrém Férfikar 2007-től rendszeresen énekli Liszt férfikarait, s ebben Eckhardt Mária, a hazai és a nemzetközi Liszt-kutatás vezető szakembere van segítségükre. 2014-ben sikerült Weimarból megszerezniük Liszt és Conradi vázlatait A négy elemmel kapcsolatban. Ezeknek, valamint Eckhardt Máriának a zongorás változatból készült rekonstrukciója alapján Gémesi Géza zeneszerző-karmester készítette el a kórusciklus zenekari változatának előadásra alkalmas partitúráját és szólamanyagát, így végre megszólalhat a mű.

A bemutató a Concerto Budapest Magyar kincsek elnevezésű bérletében kerül megrendezésre Hamar Zsolt vezényletével 2016. november 15-én, 19.30 órakor a Pesti Vigadóban. A hangversenyen természetesen elhangzik a Les Préludes is, így a közönség szimfonikus formában is és a férfikar francia nyelvű előadásában is élvezheti Liszt csodálatos dallamait. Az est során Szőllősy András Addio című, szólóhegedűre és 9 vonós hangszerre írt művét, valamint Kovács Zoltán rendkívül szuggesztív I. szimfóniáját hallhatjuk.