2017. február 26. - vasárnap

Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet

Kinyomtatom...
Halálcsillag

Mindenféle várakozás nélkül ültem be a Star Wars legújabb részére. Már akkor elvesztettem a lelkesedésem, amikor kiderült, hogy ez nem a tavalyi Ébredő Erő folytatása lesz, mert a Disney úgy döntött, minden egyes következő részt a Disney 2 évente, hoz ki. Szóval ez csak "Egy Star Wars Történet" lesz. Tehát nem lesz olyan jelentőségteljes rész? Nem is lesz olyan jó mint a többi? Akkor most mi is ez a rész? Mikor játszódik? Úgy gondoltam, ez legyen meglepetés, se trailert nem néztem meg, se a sztorinak nem olvastam utána. (Utólag kiderült, hogy jól tettem, mert a trailerek a filmhez képest elég gyengék) Azért valaki a barátok közül elspoilerezte, hogy a történet majd arról szól, hogy hogyan szerzik meg a halálcsillag terveit, de még ez is elég tág idősíkon mozoghat.

A film elején kapkodtam is a fejem, kb. az első fél órában azt sem tudtam mi történik. A sztori bolygóról bolygóra ugrál, amit zavaróan nehéz volt követni és a szereplők nevét is elég nehéz volt megjegyezni, hogy követhető legyen a sztori(bár ez lehet azért van, hogy az ember többször nézze meg a filmet :)). A történet egy tudós, Galen Erso (Mads Mikkelsen) és családja köré szövődik, akit a birodalom túszul ejt, mert nélküle nem tudják elkészíteni a halálcsillagot. A halál csillagot, ami azt hiszem ebben a filmben mutatja meg igazi erejét. Az erődemonstráló robbantások, a halálcsillag próbalövéseihez olyan elementárisra sikerülnek, hogy az kb. Darth Wader összes genyóságát kenterbe veri. Kissé kézzelfoghatóvá vált, vajon miért nem lenne olyan jó ötlet ha a sithek uralnák a galaxist, vagy miért olyan jó dolog hogy a halálcsillag megsemmisül a következő részekben.

Apropó Darth Vader nem tudom, milyen az angol hangja de a magyar szinkron nagyon kiábrándító lett. Egyáltalán nem tojtam össze magam, amikor Darth Vader megszólalt színen és a mozgása is túl fiatalos lett a következő részekhez képest. (Biztos azért mert itt még fiatalabb mint a IV. részben)

A karaktereket mind színészválasztásban, mind személyiségben is jól eltalálták. A főszereplő Felicity Jones, a tudós Galen Erso lányát alakítja, aki szerintem sokkal karizmatikusabb szereplő, mint az ébredő erő főszereplőnője, talán sokkal szívesebben láttam volna abban a szerepben mint Daisy Ridleyt. Cassian tábornok a férfi főszereplő is jó választás volt (szinte biztos voltam benne, hogy Jane-nel lesz valami szerelmi szál). A legjobb új karakter már megint egy robot, ezúttal egy átprogramozott birodalmi droid K-2SO. Hasonló karakter mint 3CPO de nem annyira idegesítő, inkább vicces. Valamint még emlékezetes karakter Chirrut Îmwe a vak harcos. Forest Whitaker karakterét Saw Gerrera-t próbálták nagyon karizmatikusra csinálni, de sajnos nem lett egy új joda, vagy Obi-WAn. Ja és Galen Erso szerepére is elég jó választás volt Mads Mikkelsen.

R2D2 - Black

A film zenéjét ezúttal nem John Williams hanem Michael Giacchino jegyzi. Ami engem kicsit zavart, hogy hajaz az eredetire és tényleg nem rossz de nekem kicsit bénán hatott, hogy a főtémák szinte ugyanazok mint a többi filmben, de csak hajszálnyira különböznek. Mint kb. a reklámokban, amikor leutánoznak egy híres számot csak egy kicsit megváltoztatják, hogy ne kelljen jogdíjat fizetni. (Mondjuk itt biztos nem azért volt)

A film közben, aztán kiderül, hogy a halál csillagnak van egy gyenge pontja, így megsemmisíthető, hát ez sem meglepetés a következő részek távlatában, szóval a sztori további részében a tervek megszerzése a cél, amely végül egy gigantikus csatajelenetben tornyosul. Többet nem árulok el, mert akkor nem lesz izgalmas a sztori, bár én még egyszer meg tudnám nézni, annyira részletgazdag és annyira látványos az egész. Viszont IMAX-ben vagy 3D-ben nem érdeme megnézni mert semmit nem tesz hozzá. A film enélkül is elég ütős lett. És bár elég lekicsinylően hat a beharangozóban, hogy ez csak "egy Star Wars történet", egyáltalán nem kevesebb, mint a többi Star Wars rész sőt (az Ébredő Erőnél például kifejezetten jobb). Elég pörgősre sikerült, hozza a megszokott Star Wars élményt, a különböző világok elrepítenek egy távoli jövőbe (mégha ez réges régen egy meeszzi galaxisban is játszódik) a látvány újabb robotokkal, repülőkkel és rohamosztagosokkal gyarapodott. Még arra is figyeltek, hogy az utána következő rész ruhatárát ne szárnyalja túl. Vicces a 70-es 80-as évek divatját látni a filmben. Szóval összességében ez egy elég jól sikeredett Star Wars rész lett a végén pedig megtudjuk miért is az a része a IV. résznek, hogy új remény.

9/10 pont

Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet (Rogue One: A Star Wars Story) - magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 133 perc, 2016
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Gareth Edwards
Szereplők: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Forest Whitaker

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Komáromi Anett, Tege Antal és Gábor Anita

„A politika természete az ármánykodás”.

Mindenki

Közeleg az Oscar gála, és csak úgy mint tavaly, idén is szurkolhatunk magyar alkotásnak!

a forgatáson

Kostyál Márk akciódús filmjét 2017. február 16-tól láthatják a nézők a hazai mozikban.