Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet

Mindenféle várakozás nélkül ültem be a Star Wars legújabb részére. Már akkor elvesztettem a lelkesedésem, amikor kiderült, hogy ez nem a tavalyi Ébredő Erő folytatása lesz, mert a Disney úgy döntött, minden egyes következő részt a Disney 2 évente, hoz ki. Szóval ez csak "Egy Star Wars Történet" lesz. Tehát nem lesz olyan jelentőségteljes rész? Nem is lesz olyan jó mint a többi? Akkor most mi is ez a rész? Mikor játszódik? Úgy gondoltam, ez legyen meglepetés, se trailert nem néztem meg, se a sztorinak nem olvastam utána. (Utólag kiderült, hogy jól tettem, mert a trailerek a filmhez képest elég gyengék) Azért valaki a barátok közül elspoilerezte, hogy a történet majd arról szól, hogy hogyan szerzik meg a halálcsillag terveit, de még ez is elég tág idősíkon mozoghat.

A film elején kapkodtam is a fejem, kb. az első fél órában azt sem tudtam mi történik. A sztori bolygóról bolygóra ugrál, amit zavaróan nehéz volt követni és a szereplők nevét is elég nehéz volt megjegyezni, hogy követhető legyen a sztori(bár ez lehet azért van, hogy az ember többször nézze meg a filmet :)). A történet egy tudós, Galen Erso (Mads Mikkelsen) és családja köré szövődik, akit a birodalom túszul ejt, mert nélküle nem tudják elkészíteni a halálcsillagot. A halál csillagot, ami azt hiszem ebben a filmben mutatja meg igazi erejét. Az erődemonstráló robbantások, a halálcsillag próbalövéseihez olyan elementárisra sikerülnek, hogy az kb. Darth Wader összes genyóságát kenterbe veri. Kissé kézzelfoghatóvá vált, vajon miért nem lenne olyan jó ötlet ha a sithek uralnák a galaxist, vagy miért olyan jó dolog hogy a halálcsillag megsemmisül a következő részekben.

Apropó Darth Vader nem tudom, milyen az angol hangja de a magyar szinkron nagyon kiábrándító lett. Egyáltalán nem tojtam össze magam, amikor Darth Vader megszólalt színen és a mozgása is túl fiatalos lett a következő részekhez képest. (Biztos azért mert itt még fiatalabb mint a IV. részben)

A karaktereket mind színészválasztásban, mind személyiségben is jól eltalálták. A főszereplő Felicity Jones, a tudós Galen Erso lányát alakítja, aki szerintem sokkal karizmatikusabb szereplő, mint az ébredő erő főszereplőnője, talán sokkal szívesebben láttam volna abban a szerepben mint Daisy Ridleyt. Cassian tábornok a férfi főszereplő is jó választás volt (szinte biztos voltam benne, hogy Jane-nel lesz valami szerelmi szál). A legjobb új karakter már megint egy robot, ezúttal egy átprogramozott birodalmi droid K-2SO. Hasonló karakter mint 3CPO de nem annyira idegesítő, inkább vicces. Valamint még emlékezetes karakter Chirrut Îmwe a vak harcos. Forest Whitaker karakterét Saw Gerrera-t próbálták nagyon karizmatikusra csinálni, de sajnos nem lett egy új joda, vagy Obi-WAn. Ja és Galen Erso szerepére is elég jó választás volt Mads Mikkelsen.

2015. július 28. 14:08 - body{font-family:Helvetica,Arial;font-size:13px} ©R2D2 - Black

A film zenéjét ezúttal nem John Williams hanem Michael Giacchino jegyzi. Ami engem kicsit zavart, hogy hajaz az eredetire és tényleg nem rossz de nekem kicsit bénán hatott, hogy a főtémák szinte ugyanazok mint a többi filmben, de csak hajszálnyira különböznek. Mint kb. a reklámokban, amikor leutánoznak egy híres számot csak egy kicsit megváltoztatják, hogy ne kelljen jogdíjat fizetni. (Mondjuk itt biztos nem azért volt)

A film közben, aztán kiderül, hogy a halál csillagnak van egy gyenge pontja, így megsemmisíthető, hát ez sem meglepetés a következő részek távlatában, szóval a sztori további részében a tervek megszerzése a cél, amely végül egy gigantikus csatajelenetben tornyosul. Többet nem árulok el, mert akkor nem lesz izgalmas a sztori, bár én még egyszer meg tudnám nézni, annyira részletgazdag és annyira látványos az egész. Viszont IMAX-ben vagy 3D-ben nem érdeme megnézni mert semmit nem tesz hozzá. A film enélkül is elég ütős lett. És bár elég lekicsinylően hat a beharangozóban, hogy ez csak "egy Star Wars történet", egyáltalán nem kevesebb, mint a többi Star Wars rész sőt (az Ébredő Erőnél például kifejezetten jobb). Elég pörgősre sikerült, hozza a megszokott Star Wars élményt, a különböző világok elrepítenek egy távoli jövőbe (mégha ez réges régen egy meeszzi galaxisban is játszódik) a látvány újabb robotokkal, repülőkkel és rohamosztagosokkal gyarapodott. Még arra is figyeltek, hogy az utána következő rész ruhatárát ne szárnyalja túl. Vicces a 70-es 80-as évek divatját látni a filmben. Szóval összességében ez egy elég jól sikeredett Star Wars rész lett a végén pedig megtudjuk miért is az a része a IV. résznek, hogy új remény.

9/10 pont

Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet (Rogue One: A Star Wars Story) - magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 133 perc, 2016
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Gareth Edwards
Szereplők: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Forest Whitaker