2017-ben tovább folytatódnak a Royal Opera House közvetítései

Január 31-én Verdi A trubadúr című operája mutatkozik be.

2017-ben Verdi-klasszikussal folytatódik a Royal Opera House évada. Verdi vérbeli olasz romantikus operája a forrongó 1850-es években született, története a 15. századi Spanyolország véres háborúkkal és babonás félelmekkel teli díszletei közt játszódik. A Maestro a művet egy meglehetősen fájdalmas és veszteségekkel teli korszakában írta – a mű komor hangulatát kritikusai is szóvá tették, és ő nem is tiltakozott. A szomorú hangulat ellenére a közönség lelkesen fogadta a művet: a négy felvonásból álló operát 1853. január 19-én, a római Teatro Apolloban állították először színpadra (maga Verdi is jelen volt az előadáson), a mű nagy sikerén felbuzdulva a következő év októberében Magyarországon, a Nemzeti Színházban is bemutatták.

David Bösch új produkciója a 2015/16-os évadban debütált a Royal Opera House-ban, sajátos atmoszférát teremtő, költői rendezése a szenvedélyes történetet a háború közegébe helyezi. A rendező a hóvihartól a felcsapó lángokig változatos díszletekkel és hangulatokkal reflektál a fordulatokban gazdag történetre, amelyben katonák és cigányok csapnak össze, két férfi halálos küzdelmet folytat ugyanazon nő szerelméért, és egy anya is felfedi szörnyű titkát.
Verdi ebben a művében is jellegzetes, mélyenszántó dallamokkal ábrázolja a lélek rezdüléseit, a szenvedélyes szerelmi duettek, tüzes és szívszaggató áriák és felkavaró kórusok hűen tükrözik a drámai történet során felcsapó érzelmeket. A komponista operái új éneklési módot teremtettek, énekesek egész sora nevelődött fel ezen az új stíluson, és jutott el a hírnévig.

A trubadúr élő közvetítése január 31-én 20.15-től látható a Pesti Vigadóban és a debreceni Apolló Filmszínházban, felvételről február 3-án a szolnoki Tiszapart és a kecskeméti Otthon moziban, február 5-én pedig ismét Budapesten, a Puskin moziban.

Az évad következő előadása Wayne McGregor kritikusok által is elismert balett triptichonja, a Virginia Woolf művei lesz, amelyet az írónő alkotásai inspiráltak, és amelynek élő közvetítése február 8-án látható majd a Pesti Vigadóban.
A londoni Royal Opera House közvetítéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.

További előadások:
2017. január 31. 20.15  – Debrecen, Apolló mozi (élő közvetítés)
2017. február 3. 19.00 – Szolnok, Tisza mozi
2017. február 3. 19.00  – Kecskemét, Otthon mozi
2017. február 5. 14.00 – Puskin mozi

Giuseppe Verdi: A trubadur(Il trovatore)
Karmester: Richard Farnes
Rendező: David Bösch
Leonora: Lianna Haroutounian
Manrico: Gregory Kunde
Ferrando: Alexander Tsymbalyuk
Azucena: Anita Rachvelishvili
Luna gróf: Vitaliy Bilyy
Ines: Francesca Chiejina
Ruiz: Samuel Sakker
Közreműködik a Royal Opera House zenekara és kórusa.