Virginia Woolf művei – a díjnyertes balett a Royal Opera House műsorán

Február 8-án első alkalommal elevenedik meg a színpadon Wayne McGregor balett triptichonja, amelyet Virginia Woolf művei inspiráltak.

Virginia Woolf korszakalkotó irodalmi munkássága ihlette a többszörös díjnyertes, nemzetközileg is elismert brit koreográfus, Wayne McGregor három részes balettjét, amelyet kifejezetten a Royal Ballet társulata számára alkotott. Az 1970-ben született koreográfus mindig is úttörő szerepet játszott a balett világában, gyakran dolgozik együtt más művészeti ágak képviselőivel, például színészekkel. McGregor 2006 óta a Royal Ballet koreográfusa.  

Ebben a kritikusok által elismert darabban Woolf regényei közül három – a Mrs. Dalloway, az Orlando és A hullámok – került feldolgozásra. A darab hangulatát az írónő levelei, esszéi és naplóbejegyzései teszik még személyesebbé.
A Mrs. Dalloway Virginia Woolf első jelentős regénye. Noha a huszadik századi regény nagy angol kísérletezőjének tekintett írónőnek már 23 éves korától jelentek meg publikációi, a Mrs. Dalloway csak 1925-ben, Woolf 43 éves korában jelent meg. A regény egy középkorú asszony egy napjának történetét mutatja be, miközben múltjának eseményei, illetve a többi szereplőhöz fűződő jelenlegi és korábbi kapcsolatai is megjelennek. Az Orlando az írónő máig a kritikák kereszttüzében álló, legjelentősebb műve. Cselekménye – a férfiból nővé változó Orlando élete – majdnem 400 év alatt játszódik, minden időpontban realista módon körülhatárolt társadalmi-történelmi körülmények között. A hullámok Virginia Woolf hatodik regénye. 1931-ben jelent meg először, és nyomban a legvégletesebben ellentétes kritikai ítéletek kereszttüzébe került. Nem véletlenül, hiszen a mű a szerző legmerészebb (és éppen ezért legjellemzőbb) kísérlete a regényformával. A könyvnek hat szereplője van – hat belső monológot hallunk. Ezek a monológok olykor érintik egymást, egymáshoz szólnak, de jobbára egymás mellett haladnak – a mű egységét, folyamatát kontrasztjuk és váltakozásuk ritmusa teremti meg.
A darab koreográfiájához az elismert kortárs brit zeneszerző, Max Richter komponált zenét, amely egyedi módon vegyíti az szimfonikus zenei és az elektronikus zenei elemeket.

A Virginia Woolf művei élő közvetítése február 8-án 20.15-től látható a Pesti Vigadóban, felvételről pedig február 10-én a szolnoki Tiszapart moziban.
Az évad következő előadása Csajkovszkij örök érvényű klasszikusa, a Csipkerózsika lesz, amelyet élő közvetítésen február 28-án láthatunk majd a Pesti Vigadóban.
A londoni Royal Opera House közvetítéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.
Virginia Woolf művei (balett)
Élő közvetítés: 2017. február 8., szerda, 20.15 – Pesti Vigadó
További előadások:
2017. február 10. 19.00 – Szolnok, Tisza mozi
Koreográfus: Wayne McGregor
Zeneszerző: Max Richter
Karmester: Koen Kessels
Közreműködő táncművészek: Alessandra Ferri, Sarah Lamb, Natalia Osipova, Akane Takada, Beatriz Stix-Brunell, Francesca Hayward, Federico Bonelli, Steven McRae, Edward Watson, Gary Avis, Tristan Dyer, Paul Kay, Eric Underwood, Matthew Ball
Közreműködik a Royal Opera House zenekara.
Vetítési idő: 2 óra 50 perc (két szünettel, 15 perces bevezetővel)
A Royal Opera House előadásait magyar felirat nélkül közvetítik!