Cseppecske dráma, nagy adag kacagás (kabaréest) a József Attila Színházban

Legendák nyomában - irodalmi kávéház.

Rendező Kálloy Molnár Péter, és Szabó Zoltán Attila, előadó, és zene Kálloy Molnár Péter.

„Fogadalmat tettem magamban, hogy ezt a megalázott, meggyalázott kabarét fölemelem a megbecsült művészetek színvonalára.” (Nagy Endre)

Karinthy „különleges kis műfajocskának” tartotta a kabarét, s azért dicsérte, mert örök érvényűen fejezi ki az életet. Arra jutott: „egy cseppecske dráma csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni!”
Az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház közös irodalmi szalonja e szellemben mutatja be a kávéházi miliőhöz oly nagyon illő kabarék világát, amelyben helye van Molnár Ferencnek, Királyhegyi Pálnak, Szép Ernőnek, Rejtő Jenőnek, Gábor Andornak éppúgy, mint Karinthynak, Kosztolányinak, Mándynak.
A kabaré ma is élő műfaj. A kortárs irodalomnak is fontos része. Kosztolányi szerint „a pesti kabaré a szatíra. Az a cukrozott epe, hitetlenség és finom rosszmájúság öltött benne testet, amely minden pesti emberben bennlakozik, az az okosság teremtette meg, mely ennek a városnak (Budapestnek) egyik fontos jellemvonása. Költészete is van. Valami törékeny, nemes, fáradt líra…”

Az édes-savanyú, kacagtató pest-budai poénok után Bolyhos-pálinkaköltemények kóstolójára várjuk az értő publikumot.
2017. február 23. 18:00