Puccini Pillangókisasszonyát mutatja be a Royal Opera House társulata

Március 30-án megrendítő operával folytatódik a Royal Opera House 2016/2017-es évada.

A Pillangókisasszony élő közvetítése március 30-án 20.15-től látható a Pesti Vigadóban és a debreceni Apolló moziban, felvételről március 31-én a szolnoki Tiszapart moziban, április 9-én pedig a budapesti Puskinban és a kecskeméti Otthon moziban.

Élő közvetítés:
2017. március 30., csütörtök, 20.15 – Pesti Vigadó és Apolló/Debrecen
További előadások:
2017. március 31., péntek, 19.00 – TiszaPart mozi/Szolnok
2017. április 9., vasárnap, 14.00 – Puskin mozi/Budapest
2017. április 9., vasárnap, 15.00 – Otthon mozi/Kecskemét

A világ egyik legtöbbet játszott operáját Antonio Pappano vezényli a tündöklő Ermonela Jaho vezette szereplőgárda élén. Magával ragadó zenéjével és szívszorító szerelmi történetével Puccini Pillangókisasszonya az operairodalom legnépszerűbb előadásainak egyike. A világhírű szoprán, Ermonela Jaho első alkalommal énekli Cso-Cso-Szán szerepét a Covent Gardenben. Moshe Leiser és Patrice Caurier rendezésében Nagaszaki lélegzetelállító díszleteit a 19. századi nyugati művészek romantikus Japán-ábrázolásai ihlették. Puccini zenéje életre kelti a reggeli madárcsicsergést, egy esküvői rituálé hangulatát, és gyönyörűen aláfesti a Pinkerton hadnagy (akit a fiatal és tehetséges tenor, Marcelo Puente alakít) udvarlását. Az opera legismertebb dallamai között felcsendül az álmaihoz hiábavalóan ragaszkodó Cso-Cso-Szán „Un bel di” című áriája is.

A Royal Opera zenei vezetője, Antonio Pappano világszerte elismert az olasz operák kimagasló tolmácsolásáért. Értő keze alatt katartikus magasságokba emelkedik ez a szívszorító utazás az izgatott, reményteli emelkedettségtől az önfeláldozás tragédiája felé. A darab különleges hazai vonatkozása, hogy a Császári főbiztos szerepét a veszprémi születésű Nagy Gyula énekli.

Puccini rendkívül sokáig, közel három évig dolgozott a darab megírásán, mivel a munka közben autóbalesetet szenvedett. Saját bevallása szerint is legszemélyesebb műve A Pillangókisasszony, éppen ezért a bemutatón annak átütő sikerére számított, az opera azonban megbukott: elsőként 1904. február 17-én mutatták be a milánói La Scala operaházban, ám a darab egykori fogadtatása messze elmaradt a ma ismert változat sikerétől.
Puccini - akit elsősorban az opera műfajának nagy megújítójaként tartanak számon - ezután többször is átírta a darabot, ma az ötödik és egyben végleges, három felvonásos verziót játsszák a világ operaházai. Magyarországon 1906. május 12-én mutatták be először, az előadáson maga a zeneszerző is jelen volt.

Az opera szövege John Luther Long 1898-ban megjelent elbeszélése alapján íródott. Az írásból David Belasco keze nyomán készült dráma színpadi változatát Londonban látta Puccini, és azonnal megtetszett neki a téma. A zene hiteles megírására is komoly hangsúlyt fektetett, mivel magát az éppen Itáliában nyaraló japán nagykövet feleségét kereste fel, aki megismertette a zeneszerzőt a japán népdalok világával, amely az opera megírását is inspirálta.
A londoni Royal Opera House élő közvetítéseinek magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.

Giacomo Puccini: Pillangókisasszony (Madama Butterfly)
Karmester: Antonio Pappano
Rendező: Moshe Leiser és Patrice Caurier
Teljes szereposztás:
Cso-Cso-Szán: Ermonela Jaho, B.F. Pinkerton: Marcelo Puente
Sharpless: Scott Hendricks, Goro: Carlo Bosi, Szuzuki: Elizabeth DeShong
Bonc: Jeremy White, Kate Pinkerton: Emily Edmonds
Császári főbiztos: Gyula Nagy, Yamadori herceg: Yuriy Yurchuk
Közreműködik a Royal Opera House zenekara és kórusa.
Vetítési idő: 3 óra (egy szünettel, 15 perces bevezetővel)
A Royal Opera House előadásait magyar felirat nélkül közvetítik!