2017. szeptember 21. - csütörtök

Kolbászünnep a Hold utcai Piacon

Kinyomtatom...
bekescsaba.hu fotója

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter kezdeményezésére hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be és értékesítenek békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton. 2013 óta hungarikum, ez a kézműves csúcstermék, amely hosszú évszázadok alatt fejlődött, változott, s amelynek egyediségét a kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja, s amely a város vezetése és őstermelői jóvoltából igazi prémium terméket lehet!

Békéscsabán nem kérdés, hogy kolbászból lehet a kerítés, azaz minden erről a legendás étekről szól. Hiszen van kolbászrendelet, kolbásztérkép, kolbászkatalógus, és a Kolbász Városa támogatja kistermelőit, hogy rendszeresen jelen legyenek piacokon, gasztro-eseményeken. A híres Csabai Kolbászfesztiválról nem is beszélve. Szarvas Péter polgármesternek mindez teljesen természetes, hiszen már kisfiúként belepillanthatott a minőségi kolbászkészítés rejtelmeibe.

A Csabai kolbász sikere fantasztikus! Akkor leszek azonban igazán boldog és elégedett, ha a kolbászkészítés újra a virágkorát éli Békéscsabán” – mondta Szarvas Péter.” „Ebben a prémium termékben benne van a múltunk, a jelenünk és a jövőnk is. A városunkban élő két nép a magyar és a szlovák évszázados barátsága, hagyományainak, kultúrájának esszenciája. A mi feladatunk, hogy ezt az értéket megőrizzük, ápoljuk és továbbadjuk gyermekeinknek”
De mitől is különleges a Csabai kolbász? A Csabai kolbász egy tradicionális házi termék, generációk alatt fejlődött ki. A családon belüli kolbászkészítés évszázadokra visszanyúló gyakorlat, amely napjainkig fennmaradt.  Régi iratokban fellelhető nyelvtörténeti utalások szerint a magyar kolbásznak mintegy 600-700 éves múltja ismert, neve „Kolbaz”, „colbaz”, „kóbász”, „kalbász” változatokban fordul elő. Készítése egy élő néphagyomány, mely több mint száz éve – generációkon keresztül – szinte semmit sem változott. Békéscsabán ma is sok család készít kolbászt.  Ízesítését a fűszerezés egyedi jellege miatt sokféle tényező befolyásolja, ez magyarázza sokféleségét – az azonos fűszerek és elkészítési mód ellenére. Ahány ház, annyi kolbász.
Egy anekdota szerint Bonaparte Napóleonnak köszönhetjük a csabai kolbászt. Ugyanis a napóleoni háborúk során az angolok blokád alá vették Európa kikötőit és hiánycikk lett a bors, amellyel akkoriban a kolbászt fűszerezték. Ekkor találhatták ki a csabai mesterek, hogy a helyben megtermelt paprikával helyettesítik a borsot. Az bizonyos, hogy borsot azóta sem tesznek a kolbászba Békéscsabán, pirospaprikát viszont annál többet. 

Nem szalámi, kolbász! A Csabai kolbász egyediségét a bőségesen, ám jó ízléssel adagolt, kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja. Sehol ennyi paprikát nem tesznek bele. Íze jellegzetes, zamatos, harmonikus „csabaikolbász-íz”, melyben a többi fűszer mellett a paprika aromája és csípőssége dominál.
Az igazi Csabai lehet vékony- és vastagkolbász. Utóbbit más vidéken élők szaláminak nevezik, de a Csabai kolbász nem szalámi, hiszen a hús sokkal nagyobbra van aprítva, mint a szalámikban.

A város legfontosabb terméke Európai Uniós Földrajzi területvédelem alatt is áll, 2013 óta Hungarikum, a hagyományos élelmiszerkészítés csúcsterméke.
Kistermelőknek és családoknak megélhetést biztosító, bel- és külföldön egyaránt jól eladható élelmiszer. A tömeggyártás egy elfogadott dolog, nem is igazán lehet ellene mit tenni. A Csabai kolbász, viszont hagyományos kézműves házitermék. Azt kell elkerülni és azt kell figyelni, hogy a Csabai márkanév alatt ne áruljanak olyat, ami nem prémium minőségű – ez a város fő célkitűzése.

Szarvas Péter polgármester kezdeményezésére néhány békéscsabai őstermelő létrehozott egy egyesületet a csabai termékek, így a Csabai kolbász prémium pozícionálása céljából. Ez rendkívül fontos, hiszen egy hagyományos, kitűnő minőségű élelmiszerről van szó. Ezért cél, hogy a legjobbak, a Pick szalámi, a Mádi bor mellett foglalja el a helyét a Csabai kolbász is. Az önkormányzat ezért mindent megtesz, és hírnév építéssel segíti a kistermelőket, és ennek a marketingpolitikának a része az a budapesti bemutatkozás is, amelyre május 13-án, szombaton kerül sor a Hold Utcai Piacon. 10 órától Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere ismerteti, hogy mitől különleges a Csabai Kolbász, 10.30-tól 14 óráig pedig óránként kóstoltatás lesz. Természetesen vásárolni is lehet majd.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

logó

Az eseményen 14 borászat vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott boraival.

logó

Összművészeti szürreális utazás, póthaj stikli, sorsok és szerelmek – néhány hívószó a Mozsár Műhely 2017/2018-as évadának előadásaiból.

plakát

2017. szeptember 18-án megnyílt az új kulturális találkozóhely.