V. Hidak és Hídépítők Napja

Új híd, sőt hidak épülnek a Lánchíd mellett.

A magyar hidász szakma legjobbjai veselkednek neki, hogy a Széchenyi István téren, a Lánchíd tövében tetőlécekből, ragasztószalagból és szögekből hidakat építsenek. Igaz ezen hidak „csak” 6 méteresek, de a néhány perc alatt megépített szerkezeteken át is kell kelni, sőt egy 10 kilós súlyt is át kell vinni.

Mindez az V. Hidak és Hídépítők napján, május 20-án, az Akadémia épülete előtt. A hagyományosan május végén – Szent Nepomuk napján - megrendezett Hidak és Hídépítők napjának elmaradhatatlan része a hídépítő verseny, de idén is számos más program színesíti ezt a napot. Különleges hajók fedélzetére lehet felmenni, és sétát is lehet tenni a Lánchíd lánckamrájában.

A napot vízi felvonulás nyitja meg, evezősök, sárkányhajósok, kajak-kenusok, a Magyar Honvédség AM dunai hadihajója, a Katasztrófavédelem Szent Flórián Tűzoltó hajója, a Mahart PassNave Tersus hajója, KDVVIZIG kitűzőhajója és egyéb motoros hajók részvételével. Déli 12 óra és délután 18 óra között lesz tárlatvezetés a Lajta Monitorhajón, a Kossuth Múzeumhajón, látogatás a Lánchíd lánckamrájában, tésztahídépítés és -törés, kiállítások és kvízjáték Széchenyi István életéről.

Az eseményhez kapcsolódva a Hídépítők Egyesülete és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány az V. Hidak és Hídépítők Napja keretében, a Lánchíd alapkőletételének 175., valamint Széchenyi Ödön nevezetes, 2000 km hosszú hajóútjának 150. évfordulója alkalmából „Széchenyi a hídépítő” címmel emlékülést és „Széchenyi emlékek nyomában” címmel kiállítást is szervez.

A rendezvényre a belépés ingyenes.
Vízi felvonulás a Dunán: 2017. május 20., szombat, 10:45 – 11:30 óra
Rendezvények az Akadémia előtt: 2017. május 20., szombat, 12:00 -18:00 óra,
Széchenyi István tér, az Akadémia épülete előtti parkoló.