Átadták a Müpa Karc kritikaíró pályázatának díjait

A Müpa a 2016/2017-es évadában rendezte meg első ízben a Karc kritikaíró pályázatot, ahova fiatal, tehetséges szerzők szövegeit várták.

A beérkezett pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta, tagjai Bóka Gábor, az Operavilág újságírója, Bősze Ádám, a Bartók Rádió szerkesztője, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél, újságíró voltak.

A 30 év alatti jelentkezők a Müpa 2016/17-es évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát kellett írniuk. A kiírás rengeteg fiatalt megmozgatott, a pályázatra nem csupán bölcsész- és zenei szakos hallgatók jelentkeztek, az érvényes pályamunkát beküldők közt akadt szőlész-borász, fizikus, valamint szociológus hallgató is. A pályázat alatt a szövegek zsűrizése jeligékkel zajlott. A beküldött pályamunkák közül a zsűri tízet bocsájtott online szavazásra, közülük az olvasók szavazatai alapján került ki a közönségdíjas pályamunka.

Az ünnepélyes díjátadóra 2017. június 19-én, Richard Wagner Rienzi című operájának szünetében került sor. Radnóti Sándor, a szakmai zsűri elnöke beszédében arra mutatott rá, milyen az igazán jó kritika, majd Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója beszélt arról, hogy milyen fontos a fiatal tehetségek felfedezése úgy a művészek, mint a szakírók között. Ezek után ismertette az eredményeket, és átadta díjakat: többek között a nagy értékű Müpa-utalványokat, publikálási lehetőséget a Müpa Magazinban, valamint egy két főre szóló koncertlátogatással egybekötött utazást egy olyan európai nagyvárosba, ahol az Európai Koncerttermek Szövetségének egyik tagintézménye, a Müpa társintézményeinek egyike működik.

A Karc kritikaíró pályázat díjazottjainak listája a szakmai zsűri döntése alapján a következőképpen alakult:
I. helyezett: Merényi Péter (Barokk hangsáv)
II. helyezett: Pap Péter (Klasszicizmus, romantika, modernitás: Bécs arcai)
III. helyezett: Békefi Teodóra („Minden túlzás, a legeslegfelsőfok önkívület…”)
A Müpa weboldalán leadott szavazatok alapján közönségdíjas: Fodor Ágnes (Háry János és a pom-pom huszárok támadása)
A szakmai zsűri által közönségszavazásra bocsájtott tíz kritika – immár a pályázók neveit, valamint a szavazatok számát felfedve – a Müpa Karc oldalán olvasható.

A Müpa a következő, 2017/2018-as évadban ismét kiírja majd a Karc pályázatot és komolyzenétől a világzenén át az újcirkuszig számtalan műfajban várja majd a fiatal kritikusok egyedi hangvételű, olvasmányos írásait.