Különlegeset – különlegesre

Változás a Bartók Fesztivál programjában.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál híres róla, hogy mindig tartogat különlegességeket. Az eredeti elképzelések szerint a nyitókoncerten az a világhírű zongoraművésznő, Martha Argerich játszott volna, aki először lépett volna fel a fővároson kívül hazánkban, de athéni koncertje után 2 napja a szombathelyit is lemondta. A szervező Filharmónia Magyarország rövid idő alatt alakította át úgy a nyitókoncert műsorát, hogy egy nem mindennapi program, egy szombathelyi ősbemutató valósuljon meg.

Az Agora Szombathelyi Kulturális Központban július 11-én Wolf Péter Utazás című művének kamarazenei átiratát először hallhatja majd a nagyérdemű. A tételek egy-egy tájat vagy várost, színek kavalkádját varázsolják a hallgatók elé. A világ koncertpódiumain méltán elismerést szerzett Liszt Ferenc Kamarazenekar művészei közül Hutás Gergely, Kovács Attila és Pintér Attila szólistaként is bemutatkozik majd az est folyamán ebben a darabban! Bartók Divertimentó-ja, Britten: Simple Symphony és Liszt: Angelus című művei szintén az ünnepi esten csendülnek fel, a Liszt Ferenc Kamarazenekart Takács–Nagy Gábor vezényli. A jegyek az új jegyár szerint korrigálásra kerülhetnek, beválthatók más programra vagy visszaválthatók a helyszínen.

Tánccal és lüktetéssel telik meg július 8. és 15. között Szombathely: neves karmesterek, professzorok, zeneművészek és ifjú tehetségek adnak egymásnak találkozót az 50. jubileumi Nemzetközi Bartók Szemináriumon, mely fesztivállá bővülve 33. éve várja a zenerajongókat. Bartók Béla műveinek újra értelmezése a jelen generáció művészeinek is folyamatos inspirációt jelent.

Az 50 éves Bartók Szeminárium kapcsán július 13-án délután jubileumi pódiumbeszélgetésre kerül sor Petró János Liszt- és Bartók-Pásztory-Díjas zeneszerző, karmesterrel, majd este nyolctól táncházi forgatag várja a fesztiválozókat. Igazi különlegesség Sipos József „Bartók” című filmjének premier előtti vetítése július 14-én este nyolctól. A film után rendezői beszélgetésre is invitáljuk a jelenlévőket, hogy számos olyan izgalmas dologba avassanak be bennünket, amelyre az öt éves kutatómunka során derült fény, de a filmből kimaradt. Nagyszabású koncerttel zárul a Bartók Szeminárium és Fesztivál július 15-én, szombaton: a karmesterpálca a Savaria Szimfonikus Zenekar kelti életre Bartók: A fából faragott királyfi-ját, és táncművészek segítségével ad új értelmezést Sztravinszkij: Tavaszi áldozat című művének az Agora Szombathelyi Kulturális Központban a 20 órakor kezdődő hangversenyen. Július 12-én pedig a mesteri játékukról ismert, és kurzusvezetőként is Szombathelyre érkező Rohmann Ditta csellóművész és Balog József zongoraművész Bartók: I. rapszódia, Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra, Kodály: Szólószonáta gordonkára, és Bartók: Román népi táncok mesteri megszólaltatói lesznek a Bartók Béla Zeneiskola Tibold Iván termében este nyolc órától.

A jubileumi szeminárium program részeként elkötelezett fiatal művészeket válogattak be a kurzusrésztvevők közé, akiket nemzetközileg is megbecsült és elismert mesteroktatók várnak július 8-15. között. A karmesterkurzust a programsorozat művészeti vezetője, Vajda Gergely tartja. Az angol, német és magyar nyelvű oktatás a Savaria Szimfonikus Zenekar egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal dirigensek számára Bartók és Sztravinszkij remekműveinek teljes, koreografált formában történő előadására. A záróhangversenyen a két jelentős 20. századi balettet a kurzus aktív hallgatói dirigálják majd. Generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetségű zongoristája, Balog József mély és érzékeny zeneiségével kivívta mind a közönség, mind a kritikusok elismerését. Mestertanárként Szombathelyen zongorakurzus keretében mentorálja majd a hallgatókat, csakúgy, mint csellókurzus keretében Rohmann Ditta. A 33. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál tehát idén is igazi pezsgést és különleges művészeti élményeket tartogat!
A fesztivál számos érdekes programjáról, koncertjéről a bartokfesztival.hu oldalon találnak információt.