Végéhez közeledik a Global Nomadic Art Project Kelet-Európa 2017

Egyhónapos, három országot érintő természetművészeti vándorszimpózium 3 földrész 9 országának 23 művészével.

Az elkészült alkotásokból július 27-én a Koreai Kulturális Központban nyílik kiállítás. Támogatók: Koreai Kulturális Központ, EKE Vizuális Művészeti Intézet.

A GNAP A dél-koreai székhelyű YATOO természetművészeti csoport 2014-ben egyedülálló művészeti projektet hozott létre, amikor Global Nomadic Art Project néven útjára indított egy öt éven át tartó világkörüli szimpózium- és akciósorozatot. A programsorozat keretében a világ minden részéről érkező, a természetművészet területén tevékenykedő művészek járnak be egy régiót, helyi művészek szervezésében és aktív közreműködésével ismerkedve meg a természeti környezettel, az ott található kulturális értékekkel és a művészeti közeggel. Az út során születő, a természetművészet eszközhasználatával készített helyspecifikus alkotások a helyi értékek fontosságára, a természettel való harmónia megteremtésére hívják fel az emberek figyelmét. Az egyes szimpóziumok az elkészült művek dokumentációjából rendezett kiállítással zárulnak, majd a program eredményeit összegző kiadvány is publikálásra kerül. A nagyívű program első állomásai Ázsiában valósultak meg: 2014-ben és 2015-ben Dél-Koreában, ezután Mongóliában, majd Indiában szerveztek GNAP-ot. 2016-ban Dél-Afrikában és Iránban zajlott GNAP rendezvény, 2017-ben pedig Európába érkezik a művészkaraván: júliusban Kelet-Európában, majd Németországban, Franciaországban, Litvániában és Törökországban vándorolnak a művészek. 2018-ban az amerikai kontinensen zárul az eseménysorozat. A különböző országokban más-más helyszíneken megvalósuló programok támogatását az adott országban megpályázott forrásokból biztosítják az események befogadó szervezetei.

Rural Stages ‒ GNAP 2017 Kelet-Európa
Gabrovtsi, Bulgária – Gyergyószárhegy, Románia – Noszvaj, Magyarország
A GNAP kelet-európai programja a Rural Stages (Rurális helyszínek) alcímet kapta. Az egy hónapig zajló szimpózium három országban, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon zajlik Erőss István képzőművész, az egri EKE Vizuális Művészeti Intézetének igazgatója szervezésében. A 10-10 napos programokat minden országban egy rurális környezetben található vagy ahhoz kapcsolódó művészeti csoport állította össze. A 30 napos utazás során 10 napot Bulgáriában, Gabrovtsi faluban töltenek a művészek a Duppini Art Group szervezésében, és onnan tesznek kirándulásokat. Majd Erdély következik, ahol a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ látja vendégül a nemzetközi művészcsapatot. Az utolsó állomás a magyarországi Noszvaj lesz, ahol az utolsó 10 napot töltik a művészek a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület jóvoltából.
Ez alatt az egy hónap alatt számos kulturális és természeti örökséget lesz alkalmuk megismerni a legeltérőbb kultúrából érkező alkotóknak: elmennek a Fekete-tengerhez, megnézik a moldvai kolostorokat, a Brancusi szoborparkot Targu Jiu-ban, Erdélyben ellátogatnak a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz, megismerik a világhírű Parajdi Sóbánya föld alatti térkialakítását, bemennek az esztenákba a Gyímes völgyében. Magyarországon pedig a noszvaji barlanglakások mellől tesznek kirándulást a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Parkba, a Tisza-tóhoz, valamint a Leányfaluba a Dunához. Minden országban helyi képzőművészek csatlakoznak a csoporthoz. Vajon mire inspirálják ezek a különleges helyszínek és kultúrák egy ázsiai, afrikai vagy nyugat-európai alkotót? Az egyhónapos út során a helyszínen talált anyagokból készítenek helyspecifikus munkákat az alkotók, amelyeket folyamatosan dokumentálnak a szervezők. Az elkészült munkák dokumentációját, valamint az izgalmas egyhónapos együttlétről készített filmet a budapesti Koreai Kulturális Központban ismerheti meg a közönség július 27-től.

A Koreai Kulturális Központ 2012-ben Budapesten nyitotta meg kapuit, mint Kelet-Közép-Európa legnagyobb, több mint 1500 négyzetméteres kulturális központja. A központ legfőbb célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát Magyarországon, és erősítse Magyarország és a Koreai Köztársaság kapcsolatát. Kiemelkedő kulturális projektjeinek egyike volt a 2016-ban megrendezett YATOO kiállítás, amely igazán közel hozta a kortárs művészet világában is egyedülálló 35 éves alkotócsoport tevékenységét. Kevesen tudják, hogy a YATOO alapvető szerepet játszott a kilencvenes évek elején a land art és az arte povera nyomdokain kibontakozó, a természetet központi témává emelő nyugati művészeti megnyilvánulások és a hasonló művészi kifejezést favorizáló ázsiai csoportok összekapcsolásában. Így külön öröm, hogy a Global Nomadic Art Project Kelet Európa utolsó állomásaként a Koreai Kulturális Központ falai között mutathatják be az elkészült alkotásokat.

A GNAP Kelet-Európa projekben részt vevő utazó művészek
1. Tuğçe Aytürk (Törökország)          2. Balázs Péter (Magyarország)
3. Qing Chen (Kína)                          4. Valeria Codara (Olaszország)
5. Egami Hiro (Japán)                       6. Erőss István (Magyarország)
7. Feng Feng (Kína)                          8. Leli Hoch (Dél-Afrika)
9. Kang Heejoon (Dél-Korea)          10. Olivier Huet (Franciaország)
11. Zbys Kazmareck (Dél-Afrika)     12. Kim Cabin (Dél-Korea)
13. Ko Seunghyun (Dél-Korea         14. Kopacz Kund (Románia)
15. Kwon Oyeol (Dél-Korea)            16. Xiao Li (Kína)
17. Lipkovics Péter (Magyarország) 18. Margrit Neuendorf (Franciaország)
19. Janet Ranson (Dél-Afrika)          20. Ree Eung Wo (Dél-Korea)
21. Anni Snyman (Dél-Afrika)           22. Takashi Ikezawa (Japán)
23. Yutaka Tami (Japán)