Megkezdődött a 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Díszvendégek Jiří Menzel és Magda Vášáryová.

A közönség hatalmas lelkesedéssel fogadta az Oscar-díjas cseh rendezőt és a Sörgyári capriccio c. filmjének felejthetetlen női főszereplőjét. Jiří Menzel Életműdíjat, Magda Vášáryová az Európai Mozi Nagykövete Díját vette át a fesztiválon. A Jamesen CineFest tavaly az Európa-díjjal Juliette Binoche színésznőt tüntette ki, idén Magda Vásáryová vette át az elismerést.

Magda Vásáryová köszönőbeszédében elmondta, hogy a Sörgyári capriccio üzeneteiből számára a legfontosabb, hogy nem szabad szomorkodni, mert az életben minden egyes nap szép lehet, különösen, ha egy kis őrültséget is belecsempészünk. Maradjunk hóbortosak, bolondosak, vidámak, mert semmi sem fontosabb annál, hogy minden napot boldogan éljünk meg. 

A Jameson CineFest Életműdíját idén a cseh filmrendező Jiří Menzel vehette át. Tavaly, a közelmúltban elhunyt, filmrendezőt Makk Károlyt tüntették ki az elismeréssel. Jiří Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja. Már első filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon húsz évre dobozba került, hogy aztán az 1989-es Berlini Filmfesztiválon elnyerje az Arany Medvét. Az Őfelsége pincére voltam 2006-ban több mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban, ez volt a rendező hatodik Hrabal-adaptációja. Filmjeiben kivételesen játszik egymásba a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia - ami csak a legnagyobbak sajátja. Az Életműdíj átvétele után Jiří Menzelt a CineFest színpadán sem hagyta cserben a humora. Megjegyezte, hogy roppant boldog lenne, ha Szabó István méltatásának legalább a fele igaz lenne, majd figyelmeztette a közönséget, hogy ne tapsoljon olyan hosszan, mert elmegy az idő és elalszanak majd a filmjén.

A CineFest szeptember 9-én, szombaton is világhírű vendégeket köszönt: A bosszú angyala c. filmjének vetítésére érkezik a négyszeres Oscar-díjas amerikai színész-rendező Clint Eastwood lánya, Francesca Eastwood. A tehetséges színésznő rendezője - Natalia Leite – kíséretében látogat el Miskolcra.
A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén is a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra, olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek a Jameson CineFesten lesz a magyarországi premierje. A Nagyjátékfilmes versenyprogramban látható alkotások idén is megmutatják, mi történt a mozgóképes világban az elmúlt egy évben. A Kitekintő/Open Eye kategória filmjei már bizonyítottak a világ nagy mozgóképes eseményein, de a MusicDocs blokkban is csupa nagyágyú szerepel. A CineFest Életműdíjas Szabó István védnökségével már 8 éve futó CineClassics a 110 éve született Radványi Gézára és a miskolci származású Dargay Attilára emlékezik. A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában pedig 2017-ben a musicalek állnak.

A Jameson CineFest nemzetközileg is egyre elismertebb. Európa legnagyobb forgatókönyv-fejlesztő projektje, a TorinoFilmLab idén Miskolcot választotta helyszínének, de a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál és a Hongkongi Filmnapok is bemutatkoznak a fesztiválon. A Jameson CineFest szeptember 17-ig tart.