Igazi kuriózumok a CAFe Budapest záróhétvégéjén is

Meghökkentő helyszínek, rendhagyó kísérletek, kihagyhatatlan programok a Fesztivál utolsó négy napján is, szerte a városban!

Szoftverek és gépek zenéje, táncosok egy irodaház üvegfalán, koncert a repülőtéren, filmzenék és filmremekek szubjektív kommentárral négy részben, születésnapos Anima Sound System, rekordhosszú, 8 másodperces visszhangra komponált művek a Bazilikában, ifjú zongorazsenik, valamint bepillantás a műtermek zárt ajtói mögé.

Az amerikai Bandaloop társulata táncolt már felhőkarcolók tükörsima üvegfelületein, múzeumok falán, óriás hídpilléreken, vagy épp 700 méter magas sziklákról elrugaszkodva a Yosemite Nemzeti Parkban. A vertikális tánc úttörőit lélegzetelállító produkcióiról ismeri a világ, október 20-21-én délután és este pedig Budapest figyelheti őket tátott szájjal.  „Amiről munkából hazafelé menet korábban azt gondoltad, hogy csak egy irodaház, átváltozik egy gyönyörű művészeti térré. A koncepciónk a dolgok normális folyásának megzavarása.” – vallja Thomas Cavanagh, a társulat ügyvezető igazgatója arról mesélve, hogy miért rendkívül inspiráló számukra Budapest, és a köztéri akciójuk helyszíneként szolgáló Kálvin téri irodaház.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja szintén rendhagyó helyszín – ez alkalommal Somogyi-Tóth Dániel és a Kodály Filharmónia Debrecen repíti a közönséget Vajda János zenei világába, és a repülőtér hajdani utasforgalmi csarnokának falai között felcsendülnek Orff Carmina Buranájának összetéveszthetetlen dallamai is, az izgalmas helyszínre pedig a repülőmúzeum nosztalgiabuszai szállítják majd a nézőket.

Másként különleges helyszín a budapesti Szent István-bazilika, mely a mennyei hosszúságú visszhang révén válik igazán rendhagyóvá: a zeneszerzők többnyire nem is kalkulálnak ennyire intenzív hangzó környezettel. A közelmúltban alakult, fiatal zeneszerzőkből álló csoport, a Studio5 viszont most olyan darabokkal áll a közönség elé, amelyek nagyon is építenek a Bazilika zenei adottságaira és a lélegzetelállító, nyolc másodperces visszhangra. A FUGA Budapesti Építészeti Központban pedig a magyar filmtörténet legendás alkotásaihoz filmzenét komponáló Szőllősy András művészete előtt tiszteleg a fiatal zeneszerzők új generációja.

Egy letűnt közösség kultúrájába, egy kortalanságában kortárs népzenei gyűjtés páratlan gazdagságú anyagába enged bepillantást az És a halottak újra énekelnek című előadás, melyet a rendezőlegenda, Elek Judit és az Oscar-díjas Nemes Jeles László filmjeinek zenéjét is jegyző komponista, Melis László állít színpadra a Várkert Bazárban. A Budapest Jazz Club színpadán Danilo Pérez zongorista, John Patitucci bőgős és Brian Blade dobos, azaz a jazz egyik legnagyobb, ma is élő legendája, Wayne Shorter zenekarának háromnegyede varázsolja el majd a hallgatóságot, dupla koncerttel.

S mindeközben igazi sztárparádét felvonultató, lélekre ható koncertre készül a 25 éves Anima Sound System az Akváriumban, a Pesti Vigadóban két kivételes fiatal zongoraművész, Demény Balázs és Fejérvári Zoltán nyűgözi majd le a közönséget. A Magyar Nemzeti Balett a Müpába költözik, így aki brunch helyett-mellett balettel szeretné kezdeni a hétvégéjét most megteheti, hiszen vadonatúj LOL című produkciójuk nem csak a megszokott esti időpontban, de szombaton és vasárnap 11h-tól is látható. Csordultig tölti programmal és könyvekkel a Tesla tereit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, meglepetésekkel és jobbnál jobb zenekarokkal robban be az első Kuplung Sounds Good, a Nyitott Műtermek Délutánjának köszönhetően pedig bepillanthatunk a festővásznak és állványok mögé, hogy kiderüljön, hogyan is születnek a műalkotások.

Bandaloop
2017. október 20. és 21., 17.00 és 19:30 - Kálvin tér
Előadják: Becca Dean, Melecio Estrella, Jessica McKee, Courtney Moreno, Roel Seeber, Jessica Swanson, 
Alkotók: Amelia Rudolph és a társulat tagjai
Alpinista-szakértő: Basil Tsimoyianis, Derrick Lindsay, Fény, műszaki vezető: Krissy Kenny
A rendező munkatársa: Melecio Estrella
Társulatvezető: Thomas Cavanagh
Koncert a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
Somogyi-Tóth Dániel és a Kodály Filharmónia Debrecen

2017. október 22., 19.30
Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es Terminál
Közreműködik: Rácz Rita, Haja Zsolt, Szerekován János – ének, Kodály Filharmonikusok Debrecen, Talamba Ütőegyüttes, Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté), Vörösmarty Gyermekkar (karigazgató: Zsákainé Papp Anita), Vezényel: Somogyi-Tóth
Studio5 / Nyolc másodperc
2017. október 21., 20.00
Szent István-bazilika
Közreműködik: Virágh András Gábor [3, 5] – orgona, Szentpáli Roland – szerpent, tuba, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) [1, 2, 4, 5]
A Studio5 tagjai: Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Varga Judit, Virágh András Gábor
Szőllősy András és a magyar film • 4.1
4 vetítés - 4 szubjektív zenei magyarázat

2017. október 20., 19.00
2017. október 21., 17.00 és 19.30
2017. október 22. 18.00
FUGA Budapesti Építészeti Központ
És a halottak újra énekelnek
2017. október 21. és 22., 20.00
Várkert Bazár — Rendezvényterem
Közreműködik: Nógrádi Gergely – kántor, Melis László – hegedű, ének, Melis Márta – brácsa. Közreműködő énekesek: Ágoston Béla, Bánky Mátyás, Gradsach Zoltán, Laborfalvi Soós Béla, Naubauer Lóránt, Philipp György, Raáb Gábor, Rosenfeld Dániel, Varga Donát, Vincze Miklós
Zene: Melis László, Díszlet: Bajkó György, Jelmez: Szakács Györgyi, Fény: Györgyfalvay Károly
Operatőr: Jancsó Nyika, Rendező: Elek Judit
Danilo Pérez-John Patitucci-Brian Blade: Children of the Light
2017. október 22., 19.00 és 21.00
Budapest Jazz Club
Anima Sound System feat. Heidi Vogel
2017. október 21., 20.00
Akvárium Klub — NagyHall
Magyar Nemzeti Balett: LOL – bemutató
2017. október 20.,19.00
2017. október 21., 11.00 és 19.00
2017. október 22., 11.00 és 19.00
Müpa — Fesztivál Színház
Koreográfus: Hans van Manen
Demény Balázs zongorakoncertje
2017. október 22., 17.00
Pesti Vigadó — Díszterem
Fejérvári Zoltán zongorakoncertje
2017. október 22., 19.30
Pesti Vigadó — Díszterem
Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár
2017. október 19-22., 10.00
Tesla Budapest
Kuplung Sounds Good
2017. október 19-22., 21.00
Kuplung
Nyitott Műtermek Délutánja No.11
2017. október 21., 15.00
2017. október 22., 10.00
Budapesti műteremházak és műtermek

http://www.cafebudapestfest.hu
https://www.facebook.com/CAFeBudapestOfficial