Már több mint 40.000 nézője van Mészáros Márta új filmjének

Az Aurora Borealis - Északi fény 4. hete szerepel az országos mozi top10-ben!

Október 19-én került a mozikba Mészáros Márta új alkotása. A film hatalmas siker a közönség körében, bemutatása negyedik hétvégéjén még mindig az országos top10-ben szerepel. A jelenleg 9. helyezett alkotást immáron több mint 40.000 néző látta.
Továbbra is hatalmas az érdeklődés Mészáros Márta új filmje, az Aurora Borealis – Északi fény iránt. Bemutatása negyedik hétvégéjén még mindig a 10 legnézettebb film között szerepel az alkotás, amelyet a hétvégén 3.707 néző látott, összesen pedig már 40.038-an tekintették meg. Az Aurora Borealis - Északi fény ráadásul a top10-ben a legkisebb esést produkálta előző heti eredményéhez képest, azaz a szájhagyománya nagyon erős a filmnek.

Bemutatása óta az Aurora Borealis – Északi fény kiugróan a legnézettebb film a vezető artmoziban, a budapesti Művész Art Moziban, megelőzve minden más magyar és külföldi produkciót. Emellett nagyon szép eredményei vannak a vidéki artmozi hálózatban és a multiplex mozikban is Mészáros Márta alkotásának.
A film ráadásul immár külföldön is nagy siker. Az Amerikai Egyesült Államok patinás seregszemléjén a Filmalap támogatással készült magyar alkotás nyerte a legjobb külföldi film díját a közönségszavazatok alapján. Az 1964-ben alapított chicagói filmfesztivál Amerika legrégebbi és legfontosabb filmes eseményeinek egyike. Az Amerikai Egyesült Államokban a chicagói volt az első filmfesztivál, ahol a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűrit alakított. A nagyszabású kéthetes filmünnepre idén 35 országból 231 alkotó érkezett, a díszvendégei között volt Jane Fonda, Patrick Stewart és Vanessa Redgrave is.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

A főszereplők Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska, de többek között Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek a filmben. A forgatókönyvét Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, Piotr Sobociński Jr.. Az Aurora Borealis – Északi fény a Filmteam gyártásában készült, producere Major István, társ-producere Gül Togay. A film forgalmazója a Vertigo Média.